RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Utleverer ikke Mumbai-bakmannen

Sist oppdatert:
Pakistan vil ikke sende de mistenkte for Mumbai-angrepet til India.

Pakistans regjering sier tirsdag at de ikke vil utlevere noen som er mistenkt for terrorangrepet i Mumbai 26. november, selv om India har bedt om å få dem utlevert.

Søndag kveld utførte pakistanske sikkerhetsstyrker et raid mot gruppen Samaat-ud-Dawa, der en av lederne for den forbudte terroristorganisasjonen Lahskar-e-Taiba ble pågrepet sammen med 14 andre.

Les: - Mumbai-angrepets bakmann tatt

- Arrestasjonene er foretatt i forbindelse med vår egen etterforskning. Selv om anklagene mot den mistenkte blir bevist, vil ikke noen utleveres til India, sier utenriksminister Shah Mehmood Qureshi, melder SkyNews.com.

Etterlyst
Zaki-ur-Rehman Lakhvi er etterlyst av indiske myndigheter, mistenkt for å være en av bakmennene for terrorangrepet i Mumbai i slutten av november, og India har bedt Pakistan om å utlevere Lakhvi og rundt 20 andre navngitte terrormistenkte.

De koordinerte angrepene mot Mumbais finansstrøk kostet over 170 mennesker livet. Kun en av de ti terroristene overlevde, og han har i avhør fortalt at gruppen, som kaller seg Deccan Mujahideen, ble trent av Lashkar-e-Taiba og instruert av Lakhvi i Pakistan.

- Trekk pusten dypt
Angrepet har gjort forholdet mellom de to nabolandene svært spent, og India har kritisert Pakistan for ikke å gjøre nok for å hindre terrorister i å bruke Pakistan som frihavn.

Les: - Legitimt å forsvare oss militært

Les også: Vil ikke føye India

Pakistans president Ali Asif Zardari sier i en kommentar i avisen New York Times tirsdag at søndagens arrestasjoner er bevis på at Pakistan gjør sin del for å hindre terrorisme. Han oppfordrer også India til å trekke Zaki-ur-Rehman Lakhvi, pusten dypt, før de skylder på Pakistan for Mumbai-angrepet.

- Vi forstår at den indiske bekymringene etter Mumbai-angrepet. Men uansett, å beskylde pakistan for medvirkning forverre bare en allerede vanskelig situasjon, skirver Zardari, som legger til at også Pakistan er terroristenes offer, skriver CNN.

Forbudt
Lashkar-e-Taiba er en av de største og mest aktive terrororganisasjonene i Sør-Asia, og ble grunnlagt av Hafiz Saeed i Kunar-provinsen i Afghanistan på 1980-tallet. Etter angrepet i New York 11. september, flyttet organisasjonen basen til Muridke utenfor Lahore i Pakistan.

Les: Mannen bak Mumbai-terroristene

Den er knyttet til flere store terrorangrep i India, og er satt på terrorlisten av India, Pakistan, USA, Storbritannia, EU, Russland og Australia.

I 2002 opprettet Saeed Samaat-ud-Dawa, en organisasjon som driver veldedighet og innsamlig til nasjonale katastrofer som jordskjelvet i 2005. Mange mener likevle det er et skalkeskjul for å fortsette Lashkar-e-Taibas terrorvirksomhet økonomisk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere