RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jerzy Undro, EPA/Scanpix

- Vaktene involvert

Sist oppdatert:
En FN-talsmann bekrefter at de irakiske sikkerhetsvaktene ved hovedkvarteret i Bagdad var delaktige i planleggingen av selvmordsbomben tirsdag.

- Planleggerne hadde tydelig bistand fra irakiske sikkerhetsvakter på innsiden som ga dem opplysninger, sier en anonym FN-representant til nyhetsbyrået AFP.

- Det var et godt forberedt angrep. Målet var Sergio Vieira de Mellom, såpass er på det rene.

Kjente bygningen

Sergio Vieira de Mello var FNs spesialutsending i Irak, og blant de 23 menneskene som ble drept i terroraksjonen, selvmordsbomberen unntatt.

- De visste hvor de Mellos kontor befant seg og de visste at han var på kontoret, så de fylte lastebilen med mest mulig sprengstoff. Den ble plassert på en måte som ville få denne delen av bygningen til å kollapse, fortsetter FN-representanten.

Det var klokken 15.45 lokal tid tirsdag at den østeuropeiske lastebilen kom kjørende mot bygningen og stoppet like utenfor den delen hvor de Mello hadde sitt kontor. Den kraftige bomben eksploderet umiddelbart.

- Saddams menn

Han understreket at en del av sikkerhetsvaktene ved Canal Hotel, bygningen der FN hadde sitt hovedkvarter i den irakiske hovedstaden, var blitt hentet inn før Saddam Husseins regime falt. Disse hadde forbindelser til diktatorens etterretningstjenester.

Uttalelsene bekrefter FBIs teori om at sikkerhetsvaktene var involvert i terroraksjonen, gjengitt i New York Times fredag. Det amerikanske etterforskningsorganet bistår nå irakisk politi i etterforskningen av terrorbomben mot Canal Hotel.

- Avslo forsterkninger

AFP siterer også en EU-diplomat som hevder FNs Irak-divisjon takket nei til USAs tilbud om forsterket vakthold ved hovedkvarteret i Bagdad.

- Amerikanerne visste det var en trussel mot FN-hovedkvarteret - en alvorlig trussel. De foreslo å forsterke sikkerhetsnettverket rundt Canal Hotel, men det ble avslått av en ledende FN-representant, sier diplomaten.

Han legger til at Sergio Vieira de Mello ikke ble orientert om tilbudet fra USA.

Tidligere denne uken har det hersket usikkerhet om FN har fått et slikt tilbud fra USA, noe verdensorganisasjonen har tilbakevist. FNs generalsekretær har sågar kritisert USA, som ledende okkupasjonsmakt i Irak, for manglende kontroll med væpnede opposisjonelle grupper.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere