RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Valget av muslimen Muhammadu Buhari (bildet) til president i Nigeria vil neppe mildne islamistopprørerne, mener forsker.
Valget av muslimen Muhammadu Buhari (bildet) til president i Nigeria vil neppe mildne islamistopprørerne, mener forsker. Foto: Sunday Alamba

- Valget av ny president gjør neppe Boko Haram mer forsonlig

Valget av muslimen Muhammadu Buhari til president i Nigeria vil neppe mildne islamistopprørerne. For Boko Haram er det verre med en «frafallen» president, enn en kristen.

– Dette gjør neppe Boko Haram mer forsonlig, eller interessert i noe som kan minne om politiske samtaler, sier Nigeria-kjenner og NUPI-forsker Morten Bøås til NTB.

I juli i fjor ble Buharis bilkolonne angrepet i det som trolig var et Boko Haram-attentat. Et slikt drapsforsøk har ikke den avtroppende presidenten Goodluck Jonathan blitt utsatt for.

Aksepterer kristne
– Jonathan er en kristen, han kan man ikke forvente noe annet av. I Boko Harams verdensbilde kan man i framtiden finne en fred med de kristne. De kan i teorien bo i deres kalifat så lenge man betaler ekstra skatt, påpeker Bøås.

Buhari er på den annen side en frafallen muslim i Boko Harams øyne, og det skal straffes med døden. Derfor mener Bøås at islamistgruppen vil bli mindre vennlig innstilt til landets makthavere.

Tilbakeslag
Buhari, som er tidligere general, har lovet å slå ned Boko Haram i løpet av måneder, ifølge BBC. Gruppen er allerede på vikende front. De siste ukene har islamistene tapt by etter by, inkludert hovedbasen Gwoza. Nigeria har fått svært god militær hjelp fra nabolandene. Samtidig har Nigerias egne militære styrker fått økte forsyninger, og kampmoralen er blitt bedre, ifølge Bøås.

Han mener utfordringen blir å følge opp offensiven og samtidig etablere et nytt, sivilt styre i områdene Boko Haram har forlatt i nordøst.

– For at dette ikke skal starte opp igjen, må man også gjøre noe med de underliggende problemene her. Det dreier seg blant annet om fattigdom, marginalisering og miljøproblemer knyttet til ørkenspredning, sier Bøås.

Buhari, som leder en koalisjon med både konservative fra nord og mer moderne politiske krefter fra Lagos-området, kan få en utfordring når pengene skal fordeles mellom de ulike delstatene.

Aksepterte tapet
NUPI-forskeren er imidlertid svært opptatt av at valget viser en positiv, politisk utvikling. Det foregikk forholdsvis rolig for seg og uten valgfusk, dog med tekniske problemer.

Den store, og for mange uventede, nyheten var at Goodluck Jonathan aksepterte nederlaget og gratulerte sin motstander.

«Ingens ambisjoner er verdt en eneste nigerianers blod», erklærte Jonathan.

– Det tyder på at en demokratisk kultur er i ferd med å sette seg, konkluderer Bøås. (©NTB)

Les mer om Boko Haram:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere