RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Valget i Hviterussland ok

(AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Den russiske statsministeren Mikhail Fradkov erklærte onsdag at valget i Hviterussland ble avviklet på en ryddig måte.

STATSMINISTERENS KONTOR (TV 2 Nettavisen): - Våre observatører har fulgt valget i Hviterussland og mener valgresultatet taler tydelig for seg og er en støtte til den sosiale og økonomiske politikk landets ledelse følger, sa Fradkov.

- Vi mener at ethvert forsøk på å isolere Hviterussland er kontraproduktive. En integrasjon av, og et samarbeid med, Hviterussland er en mer effektiv måte å utvikle demokrati i landet, fortsatte han.

Arrestasjoner
Den russiske statsministeren ble etter et møte med statsminister Stoltenberg bedt om å forklare det russiske synet på valget i Hviterussland. Valgavviklingen har vært sterkt kritisert av vestlige land, og uavhengige valgobservatører har rapportert om arrestasjon av og vold mot opposisjonelle. Saken ble også tatt opp av Stoltenberg under møtet med Fradkov.


Fradkov sa han håpet opposisjonen i Hviterussland ville utøve sine rettigheter «innenfor de gjeldende lover og regler.»

Demonstrasjon
Menneskerettighetshuset i Oslo avholdt onsdag en markering utenfor Stortinget i protest mot den russiske holdningen til menneskerettigheter.

- Vi vet at Russland ikke bare ved valget i Hviterussland, men også ved flere andre valg i Sentral-Asia og Kaukasus har etablert alternative valgobservasjoner for å motvirke konklusjonene til OSSEs valgobservatører, sier rådgiver i Den norske Helsingforskomiteen, Berit Lindeman, til TV 2 Nettavisen.

Hun oppholdt seg selv i Hviterussland under det omstridte valget. O rganisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa (OSSE) har fordømt valgavviklingen.

1000 fengslet
- Det er ingen grunn til å tvile på OSSEs konklusjoner. Opposisjonelle slipper ikke til med sine syn, og valget har vært utsatt for et sterkt press, sier Lindeman.

- Det er ikke mulig å få til en demokratisk utvikling i Hviterussland ved samarbeid med sittende president Lukasjenko.

Menneskerettsaktivister i Hviterussland sier nærmere 1,000 opposisjonelle har blitt dømt eller sitter fengslet i påvente av dom etter å ha tatt del i demonstrasjoner etter valget 19. mars, melder AP.

Utsatt
Opposisjonslederen Akeksander Milinkevitsj hadde planer om å komme til Norge i slutten av måneden. Etter demonstrasjonene forrige helg er besøket utsatt. Milinkevitsj risikerer inntil 15 dagers fengsel etter protestene. Opposisjonslederen Aleksander Kozulin risikerer inntil seks års fengsel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere