- Valget kan skape trøbbel for pundet

Foto: TOBY MELVILLE (REUTERS)

Nå ber de dronningen om å endre valgloven.

06.04.10 17:38

Tirsdag ble det bekreftet at den britiske statsministeren Gordon Brown skriver ut nyvalg 6. mai. Labour har styrt Storbritannia i 13 år, men nå er det umulig å spå om det blir kostskolegutten David Cameron eller prestesønnen Gordon Brown som blir stående igjen som seierherre etter valget.

Cameron, som er leder for De konservative, tilbyr velgerne et moderne parti med løfter om en frisk start med håp, optimisme og endring.

- De konservative har kjørt hardt ut som Obama med å love forandring, sier Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad, universitetslektor ved Universitetet i Agder, til Nettavisen.

Lover endring
De konservative har ennå ikke presentert sitt partiprogram, men en «frisk start» vil blant annet kunne innebære kraftige kutt i statlig forbruk.

Mustad mener økonomien og finanskrisen vil bli den store valgsaken.

- Det er innenrikspolitikken som vil avgjøre valget. Det er det du klarer å gjøre for landet som er avgjørende. Da er det ikke så viktig med utenlandspolitikk eller hvor godt forhold man har til Sarkozy eller Obama, understreker Mustad.

- Storbritannia har en enorm gjeld som utgjør 30 prosent av bruttonasjonalproduktet, noe som er større enn gjelden til mange andre europeiske land. Men Brown mener de må fortsette å ruste opp i utdanningssektoren og helsesystemet, mens Cameron er for å kutte i statlig forbruk, sier Mustad.

Meningsmålingene viser ingen tydelig tegn på hvor dette vil bære, ettersom målingene spriker enormt fra gang til gang. Dette skyldes ifølge Mustad at britene er mindre partilojale enn mange andre.

Kan skape trøbbel for pundet
Mustad mener den største frykten partiene står overfor er at pundet kan bli svekket som følge av et politisk vakuum. Et politisk vakuum kan oppstå hvis verken Labour eller De konservative får klart flertall i Underhuset.

- Hvis ingen får rent flertall, altså flere seter enn alle de andre partiene, får man en såkalt «hung parliament». Da er det to muligheter. Den ene muligheten er å danne en koalisjonsregjering hvor man har flere partier som spiller sammen, og da vil Liberaldemokratene spille en avgjørende rolle som vippeparti. Den andre muligheten er at de skriver ut nyvalg til høsten, sier Mustad.

Frykten er at en ustabil politisk periode, hvor ingen klarer å bli enige om å danne regjering, vil svekke valutaen i et land som allerede sliter med etterdønningene av finanskrisen. Derfor er det viktig å få stablet på plass en regjering så raskt som mulig.

Utvide antall forhandlingsdager
- Det de er redde for er at pundet skal svekkes under «hung parliament». De har sagt at de vil at dronningen skal endre loven for å unngå et politisk vakuum, slik at det ikke blir et hardt slag på pundet. Derfor er det litt varsku her for begge partiene.

- Ifølge loven kan de forhandle i seks dager, men den loven vil de at dronningen skal utvide til 13 dager for å unngå dette vakuumet. Det betyr at de har større muligheter for å bli enige, sier Mustad.

Liberaldemokratene har ennå ikke valgt side, ettersom de ikke vil røpe dette før valgdagen. Det kan nemlig føre til at velgerne stemmer taktisk, og da risikerer partiet å tape stemmer.

- Historisk så er Liberaldemokratene nærmere Labour enn De konservative. Men Nick Clegg (lederen for Liberaldemokratene) har nok dratt de mer mot De konservative, sier Mustad.

Lite skittkasting
Mustad tror ikke den britiske valgkampen vil by på mye skittkasting eller store avsløringer.

- Har du prøvd narko eller vært homofil i ungdommen, så blir du bedt om å legge kortene på bordet fordi tabloidene vil finne det ut uansett. Dette valget er kun spennende i forhold til hvem som får makten. Og sånn som det ser ut nå, så tør jeg ikke å spå utfallet, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.