RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Rick T. Wilking, Reuters/Scanpix

- Valgproblemene ikke løst

Sist oppdatert:
Det amerikanske presidentvalget kan bli like problemfylt som det kontroversielle valget i 2000, viser en fersk rapport.

Rapporten er utarbeidet av den uavhengige valginformasjonstjenesten electionline.org. Tjenesten har tatt for seg utviklingen i alle 50 stater siden 2000-valget, og konkluderer med at valgprosedyrene har forbedret seg på noen områder - men at forholdene langt fra er tilfredsstillende.

- Mange velgere vil merke forandringen på valgdagen. Men like mange, om ikke flere, vil ikke se endringer overhodet, sier organisasjonens direktør Doug Chapin ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Mye kan gå galt
Han påpeker tre mulige kilder til valgtrøbbel: Teknologien som blir brukt til å stemme og telle stemmer, provisoriske stemmesedler fra personer som møter opp for å stemme, men som ikke står i valgmanntallet, og hvorvidt og hvordan velgerne blir spurt om å identifisere seg for valgpersonell.

Selv om noen av problemene som oppstod i Florida i 2000 ikke vil gjenta seg, kan nye dukke opp, ifølge en av rapportforfatterne, Dan Seligson.

- Hver stemme vil telle. Om den blir talt, er en annen sak, sier han.

Hullkortene ikke borte
De omdiskuterte hullkortene fra 2000-valget er nå erstattet med elektroniske stemmemaskiner i visse stater. Men i mange andre er det fortsatt den gamle teknologien som råder, og mer enn 70 prosent av velgerne i nøkkelstaten Ohio vil fortsatt bruke hullkort til å stemme.

Det hersker også tvil om nøyaktigheten og påliteligheten til de nye elektroniske systemene.

Provisoriske stemmer
I 2000 ble tusener av velgere, de fleste svarte, avvist i valglokalene i Florida og andre stater. Etter dette vedtok Kongressen at slike velgere skulle gis muligheten til å stemme med provisoriske stemmesedler som kunne telles og verifiseres etter valget.

Imidlertid er det usikkert om disse stemmene vil bli talt, ifølge rapporten.

Både demokrater og republikanere prøver nå å få statene til å ordne opp i regelverket på dette området, ifølge Reuters.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere