RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vanskelig å se for seg demokratisk valg i Syria

SKEPTISK: Utenriksminister Børge Brende (H) uttrykker skepsis til Syrias planer om et presidentvalg i juni.
SKEPTISK: Utenriksminister Børge Brende (H) uttrykker skepsis til Syrias planer om et presidentvalg i juni. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Syrias president Bashar al-Assad vil stille til valg for sju nye år.

OSLO (NTB): Norges utenriksminister Børge Brende er skeptisk til nyheten om at det skal avholdes presidentvalg i krigsherjede Syria 3. juni.

– Det er svært vanskelig å se for seg at det skal være mulig å avholde demokratisk valg i Syria, i den voldelige og kaotiske situasjonen landet er i, sier Brende.

Han viser til at det vil være praktisk umulig å organisere valg i områder som er i krig, mens millioner er fordrevet fra landet på grunn av den voldelige konflikten.

- Haster med fredsavtale

– Forsøk på å gjennomføre presidentvalg nå vil også kunne komplisere de pågående forsøkene på fredsforhandlinger. Det haster å få på plass en fredsavtale, men det er lite framgang i forhandlingene, sier Brende.

– I mellomtiden har militære offensiver krevd nye sivile liv nå i påsken. Millioner av mennesker er i akutt, kritisk nød og trenger hjelp for å overleve, men det er nærmest umulig å få inn hjelp mange steder, sier Brende.

Syrias nåværende president Bashar al-Assad ventes å trosse utbredt motstand for å forlenge sitt mandat.

Over 150.000 døde

Til tross for en opprivende borgerkrig som har kostet over 150.000 personer livet, opplyser parlamentets talsmann at det skal holdes presidentvalg i landet om under to måneder.

– Presidentvalget skal holdes 3. juni, mellom 7 om morgenen og 7 på kvelden, opplyste Mohammad al-Lahham i et møte i parlamentet mandag.

Like før kunngjøringen var det en skyteepisode i nærheten av parlamentsbygningen, hvor to personer ble drept og flere skadd.


Assad stiller til valg

Til det syriske nyhetsbyrået SANA har informasjonsminister Omran al-Zohbi sagt at «et overveldende flertall» ønsker at omstridte Bashar al-Assad, som har vært president i Syria siden 2000, skal gå løs på en tredje periode.

Det er ventet at Assad vinner valget og forblir president i ytterligere sju år. Assad har uttalt han ikke ser noen grunn til ikke å gå for en tredje sjuårsperiode, til tross for at opposisjonen mener at han ikke kan spille en rolle i en overgangsprosess i det borgerkrigsherjede landet.

Al-Zohbi har også sagt at det ikke er en motsetning mellom å arrangere presidentvalg og fortsette fredsforhandlinger med opposisjonen.

Ekskluderer opposisjonsledere

I mars vedtok parlamentet en ny valglov som for første gang lar flere kandidater stille til valg. I 2000 og 2007 fikk Assad nesten 100 prosent ja i ja-nei folkeavstemninger. Dissidenter sier at en nei-stemme i disse valgene er en sikker måte å trekke til seg oppmerksomheten til det fryktede hemmelige politiet i Syria.

Den nye valgloven gjør også at presidentkandidatene må ha bodd i Syria det siste tiåret. Dette skal være et grep for å hindre opposisjonsledere i eksil i utlandet å stille til valg.

Ifølge parlamentets talsmann kan kandidater registrere seg fra tirsdag fram til den første mai, men ingen er ventet å stille som motkandidat i et valg organisert av Assad-regimet.

Syrere utenfor landegrensene må avlegge sin stemme innen 28. mai. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere