*Nettavisen* Nyheter.

- Vanskelig å se politisk motiv

- Dette er en forferdelig tragedie. Men det er vanskelig å tro at Anna Lindh kan være et politisk mål, mener historiker og ekspert på internasjonal politikk, Geir Lundestad.

12.09.03 10:28

- Drapet på Anna Lindh er en forferdelig tragedie, sier historiker og forsker ved Nobel-instituttet, Geir Lundestad, til TV 2 Nettavisen.

- Neppe politisk mål
Lundestad mener det er altfor tidlig å si hvorfor drapet er utført og hvilket perspektiv handlingen står i. Selv har han imidleritd vanskelig for å se at Anna Lindh kan ha vært et politisk mål, som den populære og åpne politikeren hun tross alt var.

- Det understreker bare at vi må slå fra oss enhver tanke om at vi i Skandinavia skal stå utenfor denne typen tragiske begivenheter, påpeker Lundestad.

Spår nye sikkerhets-tider
Hvorvidt det dreier seg om et politisk mord eller ikke; Overfallet som endte i døden for Anna Lindh vil høyst sannsynlig føre til en debatt vedrørende sikkerhetstiltak rundt politikere, mener Lundestad.

På tross av at etterforskningen er i en tidlig fase, og at man vet lite om motivet bak drapet, har historikeren noen tanker om hvordan drapet på den populære svenske utenriksministeren kan påvirke dagens politiske virkelighet i Skandinavia.

- Det er trist og tragisk. Vi har klart å ha en åpen stil med veldig kort distanse mellom velgere og de valgte, noe denne typen begivenheter gjør det vanskeligere å opprettholde.

Lundestad skisserer en situasjon store deler av verdens stater allerede er i, der politikere opererer med sikkerhetsvakter hvor enn de går.

- Tror du Norge vil gå over til å beskytte politikere på en slik måte?

- Vi håper vel at dette skal være et isolert tilfelle, og vi gjemmer oss vel bak troen på at kanskje Norge er veldig annerledes, svarer Lundestad.

Transnasjonal trend
- Politiske mord er ikke noe nytt, og jeg er usikker på om det går mot en økt andel politiske mord på verdensbasis. Derimot har vi i denne delen av verden trodd at dette var noe som gjaldt helt andre, sier Lundestad.

Og fortsetter:

- Hendelser som dette får oss til å se at vi er en del av verden, og i tråd med globaliseringsprosessen finner vi etter hvert de samme tendensene som ellers i verden også her i landet. På godt og vondt, det er vanskelig å være annerledes i denne verden, understreker Lundestad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.