RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vanunu søker asyl i Norge

(AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Den israelske atomteknikeren Mordechai Vanunu har søkt om politisk asyl i Norge, skriver Dagens Nyheter.

Han skal også ha sendt asylsøknader til Sverige, Danmark, Irland og Frankrike.

Vanunu skal ikke ha fått svar fra noen av de fem landene. Sveriges generalkonsul Göran Berg bekrefter at han har videresendt en asylsøknad til Migrationsverket i den svenske byen Norrköping, men vil ellers ikke kommentere saken overfor Dagens Nyheter.

Ifølge den svenske storavisens Jerusalem-korrespondent vil myndighetene i Israel ikke la Vanunu forlate landet. Han får ikke treffe utlendinger, ikke gi intervjuer, og holdes under oppsyn når han forlater sin midlertidige bolig ved St. Georgskatedralen Øst-Jerusalem.

"Foreldet"
Vanunu kan ikke forstå at israelerne fortsatt betrakter ham som en sikkerhetsrisiko.

– Jeg har ikke noe mer å fortelle, det jeg visste da jeg ble sendt i fengsel er foreldet nå, sier han til Dagens Nyheter.

Han føler sterk bitterhet mot Israel, og nekter å ha noe medisraelske myndigheter å gjøre.

– Jeg setter ikke mine bein i Vest-Jerusalem eller andre steder i Israel, derimot nyter jeg godt av friheten her i det arabiske Øst-Jerusalem, sier han.

– Jeg ønsker å kvitte meg med mitt israelske statsborgerskap, og bryte alle bånd til dette landet. Det er min protest mot mangelen på demokrati her. Jeg har sonet min straff, en straff som etter min mening var helt urettferdig. Nå bør jeg få full frihet, mener Vanunu.

Overvåking
– Her lever jeg hele tiden under overvåking, i stadig frykt for å bli arrestert. Men jeg kan ikke godta at man forsøker å hindre meg i å snakke fritt og leve et normalt liv. Derfor vil jeg gjerne begynne på nytt i et fritt land, for eksempel Sverige, tilføyer han.

Den 49 år gamle Mordechai Vanunu ble i 1986 kidnappet av israelske agenter og dømt til 18 års fengsel for å ha avslørt atomhemmeligheter i et intervju med den britiske avisen Sunday Times. Han ble løslatt fra fengselet 21. april i år.

I 1987 ble Vanunu tildelt den "alternative nobelprisen" Right Livelihood Award. For få uker siden fikk han Yoko Onos fredspris til minne om for John Lennon, men på grunn av utreiseforbudet kunne han ikke selv delta i seremonien i FN-hovedkvarteret i New York.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere