RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Våpenhandler var spion

Foto: Frank Franklin II (Scanpix/AP)
Sist oppdatert:
Han tjente seg styrtrik på å selge våpen til Colombias rebeller. Nå påstår "Prinsen av Marbella" at han egentlig var spion.

62 år gamle Monzer al-Kassar er kjent for sin overdådige livsstil, og sitt enorme palass i den spanske byen Marbella. Nå møter han rettssystemet i USA, tiltalt for å ha solgt våpen til rebellene FARC i Colombia.

Da rettssaken startet onsdag, fortalte aktor Brendan McGuire hvordan amerikanske myndigheter hadde hyret inn hemmelige agenter som utga seg for å være våpenhandlere for FARC. Hele våpenhandelen med Kassar og hans medtiltalte Luis Felipe Moreno Godoy (59) ble tapet.

Ble filmet
Forhandlingene fant sted i Kassars palass i Marbella. Der ble det diskutert kjøp av blant annet geværer og bazookaer, fortalte McGuire, ifølge Reuters.

Kassar sa at han forsto at bazookaene skulle brukes mot amerikanske helikoptre i Colombia. Våpenhandleren tilbød også de falske FARC-forhandlerne å sende 1000 leiesoldater inn i jungelen for å hjelpe FARC i kampen mot amerikanske soldater.

USA har stemplet den sosialistiske gruppen FARC som terrorister. Siden 1964 har FARC kjempet mot myndighetene i Colombia, og har til tider hatt kontroll med store deler av jungelen.

Kassars forsvarer hevder at den 62 år gamle våpenhandleren ga sensitiv informasjon om FARC til to høytstående etterretningsoffiserer.

Storhandler
- Det var en katt-og-muslek på begge sider, sa Godoys forsvarer, Roger Stavis i sitt åpningsforedrag.

Kassars forsvarer, Ira Sorkin, sa at Kassars samtaler med etterretningsoffiserene også var festet til tape, og vil bli avspilt i retten.

Den amerikanske ambassaden i Madrid sier til Reuters at Kassar har solgt våpen siden 1970. Han blir karakterisert som en av verdens mest framgangsrike våpenhandlere, med kunder som PLO (i Palestina), samt opprørere i Nicaragua, Bosnia, Kroatia, Iran, Irak og Somalia.

Kassar ble arrestert i Madrid i 2007, og utlevert til USA etter at landet hadde forsikret at Kassar verken vil bli dømt til døden, eller få livstid i fengsel.

Rettssaken mot en tredje tiltalt i saken, Tareq Mousa al Ghazi (61), er utsatt på grunn av sykdom.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere