- Vår frihet er ikke til salgs!

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (Scanpix)

Vebjørn Selbekk slår hardt tilbake etter terroranslaget mot Stockholm lørdag.

13.12.10 21:31

Terroranslaget mot Stockholm ved 17-tiden lørdag har rystet hele Skandinavia.

- Terroren har kommet hit
- Vi står i en situasjon der terroren har kommet til Skandinavia. Heller ikke i høye og kalde nord er vi sikre i forhold til de som hater oss, vårt samfunn, vår frihet og vår ytringsfrihet, sier redakør av DagenMagazinet, Vebjørn K. Selbekk (41), til Nettavisen.

Redaktøren fikk mye medieoppmerksomhet i 2006 etter at han valgte å trykke de såkalte muhammedkarikaturene.

- Hvordan opplever du dette?

- Det er ubehagelig for oss alle når noe slikt skjer. Jeg forholder meg bare til det som PST og politiet har sagt, at det ikke er noen endring i forhold til vår situasjon her i Norge, sier Selbekk til Nettavisen.

Les også. - Dette kunne like gjerne ha skjedd i Norge
Les også: - Dette er typisk ment for mye mål

Lars Vilks
Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo mottok et trusselbrev i form av en lydfil på e-post bare ti minutter før selvmordsangrepet inntraff. Der ble kunstneren Lars Vilks omtalt

Vilks er en omstridt kunstner i Sverige som i 2007 stilte ut pennetegninger av profeten Mohammed i en utstilling med mange andre karikerte gudstegninger. Det var imidlertid ikke før senere på året da en avis trykket tegningen ute av sin kunstneriske sammenheng at den skapte sterke reaksjoner.

- Det er viktig å ikke legge skylden på én mann eller et miljø, men å slå ring om et samfunn hvor alle får lov til å si det de mener og tegne det de vil, presiserer Selbekk.

- Terroristene har vunnet hvis vi peker på Vilks som syndebukk, legger han til.

- Vår frihet er ikke til salgs!
- Hva med deg, angrer du på noe du har gjort, sagt eller trykket?

- Jeg ser det slik at vår frihet er ikke til salgs. Vi kan ikke begynne å prute på den. Vi kan ikke overlate definisjonsmyndigheten til ekstremister – som står for et kvinne- og samfunnssyn som får innflytelse. Vi må kjempe mot dette onde. Vi er i krig mot denne tolkningen av islam. De hater oss. Det er en veldig, veldig alvorlig situasjon, sier Selbekk.

Selbekk frykter ikke for sin egen sikkerhet, men sier:

- Dessverre kan dette skje på norsk jord. Vi har miljøer som 24 timer i døgnet, syv dag er i uken, jobber med å følge disse miljøene. PSTs terrorvurderinger peker på at man ikke kan utelukke at slikt kan skje hos oss, sier han.

- Lært meg å leve med dette
- Hva tenker du om din egen situasjon?

- Jeg har lært meg å leve med dette. Selv har jeg ikke blitt mer redd, men for Norge er dette veldig ubehagelig.

Selbekk er en norsk redaktør, journalist og samfunnsdebattant med et kristenkonservativt ståsted. Han var redaktør for den kristenkonservative avisa Magazinet fra slutten av 1990-tallet og frem til den ble fusjonert med avisen Dagen i januar 2008.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag