*Nettavisen* Nyheter.

- Var godtroende foran Irak-krigen

Tony Blair Foto: (AP)

Statsminister Tony Blair var ikke kritisk nok og nærmet seg godtroenhet forut for Irak-krigen, mener tidligere sjef for FNs våpeninspektører, Hans Blix.

06.03.04 13:25

Blix har siden han gikk av som leder for FNs våpeninspektører kommet med gjentatte kritiske utfall mot USAs president George W. Bush og den britiske statsministeren Tony Blair. Blix mener de to overdrev trusselen Saddam Hussein utgjorde.

Til avisa Guardian sier Blix at han mener Blair handlet i god tro, men at han manglet en kritisk holdning..

Guardian har fått tilgang til utdrag av Blix’ memoarer og trykker dem i lørdagens utgave. Blix fremstiller Blair som en godtroende mann som var overbevist om at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen, slik det ble hevdet i etterretningsrapporter. Blix mener også at Blair fremsto som en leder drevet av en religiøs begeistring i kampen mot det onde, skriver Guardian.

Heksedoktorer
- Av og til virket det som om Storbritannia og USA oppførte seg nærmest som heksedoktorer, sier Blix i intervjuet med avisen. De skulle i stedet ha latt FNs våpeninspektører ha fortsatt arbeidet, mener han.

I måneden før Irak-krigen skal Blair ifølge Blix’ memoarer ha sagt at "etterretningen viser at Saddam har gjenopptatt sitt program for masseødeleggelsesvåpen"

- Men gradvis burde USA og Storbritannia ha skjønt at det ikke fantes noe. Gradvis burde de ha kommet til at informasjonen fra avhopperne ikke var til å stole på, sier Blix.

- Beruset
Frankrikes president Jacques Chirac mente i motsetning til USA og Storbritannia at Vestens etterretningstjenester, inkludert hans egen, ble beruset av hverandre, skriver Blix i sine memoarer.

Chirac trodde ikke det eksisterte masseødeleggelsesvåpen i Irak, og spådde at en krig var det verste som kunne skje, skriver Blix videre.

Blix setter også spørsmålstegn ved om irakerne i det hele tatt hadde mulighet til å bevise at de ikke hadde våpnene.

I en tale i sin egen valgkrets Sedgefield i Nordøst-England fredag advarte statsminister Blair briter og andre mot å undervurdere terrortrusselen den frie verden står overfor.

Samtidig forsvarte han sin beslutning om å slutte seg til det amerikanske militære angrepet mot Irak, og tok også til orde for forkjøpsangrep i kampen mot terror.

- Ulovlig
Blix mener på sin side at den USA-ledede krigen mot Irak var ulovlig. Selv om Irak hadde brutt flere av FNs resolusjoner, var ikke krigen dermed lovlig, sier Blix til den britiske avisa The Independent.

- Jeg kjøper ikke argumentet om at krigen var lovlig på grunn av Iraks brudd på tidligere resolusjoner, sier Blix.

Ifølge Blix var en ny FN-resolusjon som eksplisitt ga tillatelse til maktbruk, nødvendig for at Irak-krigen skulle vært lovlig.

(NTB-AFP-Reuters)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.