*Nettavisen* Nyheter.

- Var ikke tøffe nok

Opposisjonen på Stortinget krever nå svar på hva som egentlig skjedde under norgeshistoriens lengste politijakt.

20.12.05 08:34

Nå viser opptak av radiokommunikasjonen fra Kystvakten som TV 2s Dokument 2 har fått tak i at Forsvaret vegret seg for å borde Elektron, til tross for at den i perioder lå nesten stille.

- Det som kommer fram nå har dessverre bekreftet noe av det jeg har tenkt, at vi var ikke tøffe nok. Jeg synes det er pinlig at vi ikke klarer å stoppe en russisk rusten fiskebåt, sier forsvarskomiteens Per Roar Bredvold (Frp).

Stortingsrepresentantene fra Fremskrittspartiet og Kristelig folkeparti er overbevist om at politiske hensyn lå bak forsiktigheten til kystvakta.

- Her ligger det noen strategiske tanker bak i forhold til å ta vare på vårt forhold til Russland. Ikke minst i forhold til den store satsingen vi nå har i nordområdene, sier Jan Sahl, Forsvarspolitisk talsmann i Krf.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: TV 2 (TV 2 Nettavisen)

Sahl vil tirsdag skrive brev til forsvarsministeren for å få svar i Stortinget på hva som egentlig skjedde.

- Det kreves et svar på spørsmålet om vi ikke burde stanset båten allikevel, sier han.

I 1994 gikk den norske kystvakten til angrep på en islandsk tråler i vernesonen med en såkalt kald granat. Det viser forskjellen, mener de to.

- Det kan jo vitne om at Island og Russland er to forskjellige land, det ene er stort - det andre er litt mindre. Og mot Island så skjøt vi for å si det enkelt. Om vi skulle gjort det nå vil jeg ikke uttale meg om, men at vi skulle vært tøffere enn det vi var, det skulle vi vært. For båten skulle vært stoppet, sier Bredvold.

Verken forsvarsministeren eller utenriksministeren vil kommentere saken overfor TV 2.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag