RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vårt verste scenario

Sist oppdatert:
Norske klatrere blir rammet av masseprotestene i Katmandu.

Politiet skjøt torsdag med skarpt mot demonstranter i Nepals hovedstad Katmandu. Minst tre personer er drept og flere skadd. Nå ber UD nordmenn i Katmandu holde seg innendørs.

Ekspedisjonsfarerne Jarle Trå og Chrisian Eide befinner seg akkurat nå i Lukla.

Blir heller i Lukla
- Vi er fortsatt i Lukla. I dag var det kun to militærfly som hentet turister ut fra Lukla, men vi hadde ingen sjans, eller ønske om å bli med. Vårt verste scenario er at vi blir værende i hovedstaden i mange dagar fordi vi ikke kommer oss over til Tibet. Da blir vi heller her i Lukla, der vi kan beholde en god del av akklimatiseringen, forteller Jarle Trå på sin nettside.

Jarle Trå og Christian Eide satser på å bli de første nordmennene på Shisapangma, verdens 14.høyeste fjell. Nå er det imidlertid helt andre utfordringer som opptar klatrerne.

Et bedre liv
- Det er veldig spesielt for oss å sitte oppe i ein liten fjell-landsby mens dette dramaet om landets framtid utspiller seg rundt oss. Vanligvis dør disse demonstrasjonene stille ut etter noen dager, veldig få tør å demonstrere i frykt for hva kongen kan finne på av represalier etterpå. Men denne gangen er det annerledes, det virker som den vanlige Nepalesar øyner et håp om at dette kan være sjansen de har til å få et bedre liv, forteller Trå videre.

Kun 190 klatrere har vært på toppen av Shisapangma før. Så sent som våren 2005 prøvde Trå å nå toppen av Mount Everest som første nordmann uten oksygen og hjelp av sherpaer, men måtte gi opp pågrunn av sykdom.

- Det vi kan håpe på er at kongen innser at hans tid er forbi og går i eksil i India. Men Nepals problem er ikke over med dette, Maoistene står i buskene og håpar at sjuparti-alliansen klarer å kaste kongen, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere