RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Velkommen til det nye Europa

(AP photo/Matthias Rietschel)
Sist oppdatert:
Med folkefest og fyrverkeri feiret Europa at EU fikk ti nye medlemsland i natt. - Velkommen til det nye Europa, sier Romano Prodi, EU-kommisjonens president.

Allerede klokken 23 norsk tid passerte klokken midnatt i de baltiske landene Estland, Litauen og Latvia, samt på middelhavsøya Kypros.

Innlemmelsen av ti nye EU-land skjedde offisielt midnatt norsk tid, men alt tidlig fredag var feiringen i gang i alle de nye medlemslandene.

EU utvides fra 15 til 25 land, og får en samlet befolkning på 450 millioner innbyggere. EU blir verdens største felles marked.

De 25 medlemslandene skal lørdag markere utvidelsen med en seremoni i Dublin.

- Et forent Europa
- Dette er en historisk dag for Europa. 50 år etter at vårt store prosjekt med europeisk integrasjon begynte er skillelinjen fra den kalde krigen borte én gang for alle, og vi lever nå i et forent Europa, sa EU-kommisjonens president Romano Prodi i forbindelse med EU-utvidelsen.

Prodi mener at det krevde mot, besluttsomhet og en betydelig innsats fra innbyggerne og de politiske kreftene i de nye medlemslandene for å komme så langt. Samtidig som det krevde visjoner og sjenerøsitet fra innbyggerne og de politiske lederne i det nåværende EU.

- Denne uken har jeg den store gleden av å ønske ti nye kollegaer velkommen som medlemmer av Europa­kommisjonen, sa en fornøyd Prodi.

- Slutten på en reise
I den tsjekkiske hovedstaden sa statsminister Vladimir Spidla at EU-medlemskapet er "slutten på en lang og vanskelig reise" som startet med opprøret mot sovjetstyret i Praha våren 1968.

I det største nye EU-landet Polen hevet statsminister Leszek Miller det blå stjernespekkede EU-flagget og skålte til Polens fremtid sammen med sin regjering i en TV-sendt seremoni.

Mer om EU:

Klikk her for interaktivt kart
EUs historie
Slik fattes vedtak i EU

Institusjoner:
Europaparlamentet
Europakommisjonen
Ministerrådet (Unionsrådet)
Det europeiske råd
EF-domstolen

Lysene på hele natten
I Litauen ble innbyggerne oppfordret til å ha på lysene hele den første natten landet var med i EU, og TV-stasjonene ventet på nyheter fra sykehusene om hvem som får den første EU-babyen.

Ledere fra Østerrike, Italia og det nye EU-landet Slovenia møttes på deres felles grense for å markere at EU-grensen fjernes mellom de tre.

- Vi lager nye regler for et Europa mellom frie og like nasjoner som er arvinger til en historie av kriger og okkupasjoner, sa den slovenske statsministeren Anton Rop.

- Okkupasjon
Mens utvidelsen ble feiret med glede i de nye medlemslandene, var det få markeringer i de gamle EU-landene.

I Berlin demonstrerte gammelkommunister mot at "kapitalistiske EU okkuperer" de gamle Warszawapakt-landene i øst.

I den irske hovedstaden Dublin holdt 5.000 politifolk og 2.500 soldater streng bevoktning i frykt for at 1. mai-demonstranter skal ødelegge festen når ledere fra alle 25 medlemsland deltar i en høytidelig utvidelsesseremoni lørdag.

I historiebøkene
EU-formann Bertie Ahern, som er irsk statsminister, sier at historikerne vil referere til 1. mai 2004 som et høydepunkt i samlingen av Europa, 15 år etter Berlin-murens fall.

- Et halvt århundre etter Winston Churchills berømte tale om jernteppet, er endelig den kunstige delingen av Europa over, skriver Ahern i Wall Street Journal.

- En generasjon av europeere var tilskuere til at resten av kontinentet skapte en felles fremtid i fred og fremgang, basert på samarbeid og partnerskap. I morgen vil vi feire at delingen av Europa er over, sa Ahern.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere