- Verden må lære av meg

Foto: (Scanpix/Montasje)

- De burde se ned i det dypeste dype i min sjel, sier Josef Fritzl.

Josef Fritzl (73) inviterer verdens ledende psykologer til å undersøke ham.

- Jeg vil bli undersøkt av så mange psykologer og psykiatere som mulig, fortrinnsvis de mest berømte i verden, sier han til et østerriksk magasin, ifølge dailymail.

Vil gi dem erfaring
Hensikten med undersøkelsene skal være å gi psykologer erfaring til lignende hendelser i fremtiden.

- De burde se ned i det dypeste dype i min sjel, og lære av det til framtidige saker, sier Fritzl.

Østerrikeren holdt datteren Elisabeth, som nå er 43 år gammel, fanget som sexslave i sin hjemmebygde kjeller i til sammen 24 år. Sammen fikk de syv barn, ett av barna døde som spedbarn.

- Viktig å undersøke han
Professor Reinhardt Haller, en østrisk psykiater, mener at Josef Fritzls sjel definitivt er verdt å undersøke.

- Det er viktig rent vitenskapelig å undersøke dette unike tilfelle så grundig som mulig, sier han til østeriske medier.

Rettssaken mot han starter i den østerrikske byen St. Pölten den 16. mars. Fritzl er tiltalt for blant annet drap på spedbarnet som døde, slaveri, rundt 3000 tilfeller av voldtekt, frihetsberøvelse, trusler og incest.

- Jeg er klar over at jeg kommer til å sitte svært lenge i fengsel, sier Fritzl til det østerrikske magasinet.

Foto: John Macdougall

Elisabeth skal vitne
En folkejury skal ta stilling til om 73-åringen har gjort seg skyldig i de lovbruddene han er tiltalt for.

Deretter vil juryen sammen med tre profesjonelle dommere fastslå omfanget av straffen han skal dømmes til.

I Østerrike legges ikke straffen for de forskjellige tiltalepunktene sammen, og dermed kan maksimal fengselsstraff bli 20 år.

Ingen av deres seks barna kommer til å bli ført som vitner i retten. Kun Elisabeth Fritzl skal vitne mot sin far, via videoopptak som vises bak lukkede dører.

Elisabeth og alle hennes seks barn har siden like før jul bodd i et lite hus på et hemmelig sted i Østerrike. Når rettssaken mot faren starter, vil imidlertid Elisabeth og barna trolig vende tilbake til det strengt bevoktede psykiatriske sykehuset i Amstetten. Flyttingen skjer for å forsterke sikkerhetsnettet rundt dem mens rettssaken pågår.

Raser mot teaterstykke
I mellomtiden vekker nå et teaterstykke voldsomme reaksjoner i Østerrike. Stykket, «Pension Fritzl», som bygger på hendelser om familien Fritzl vekker så sterke reaksjoner i Østerrike at regissøren, Hubert Kramar, må ha politibeskyttelse

Stykket er allerede utsolgt og har premiere tre uker før rettssaken. Media og flere politikere i landet kritiserer teaterstykket for å være «fornærmende mot ofrene».

Kramar sier imidlertid at han bruke historien for å kritisere østerriksk presse og offentlighet for å fortie kritikkverdige forhold.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag