RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Verden makter ikke å løse dette problemet

Foto: GUILLERMO LEGARIA (Afp)
Sist oppdatert:
Så ille har det ikke vært siden før tusenårsskiftet.

Flyktninghjelpen har onsdag publisert nye tall for antall flyktninger og internt fordrevne. Tallene viser en svært dyster trend med en økning på hele seks prosent i 2012.

- Det som er hovedfunnet, er at det er over 45 millioner mennesker på flukt ved inngangen til 2013. Det er det høyeste tallet siden årtusenskiftet, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Toril Brekke, til Nettavisen.

Skyldes krigen i Syria
En av hovedårsakene til økningen er den blodige konflikten i Syria, som har krevd 93.000 menneskeliv de siste to årene.

- Vi vet jo at antall flyktninger og internt fordrevne har økt dramatisk på grunn av situasjonen i Syria, Nord-Mali og Kongo, og da spesielt Syria. Det som samlet sett er oppsiktsvekkende, er at de andre krisene som har pågått i lengre tid heller ikke har blitt løst, så da kommer de nye krisene på toppen av dette. Det som er hovedtrenden, er at verden ikke makter å løse flyktningeproblemet, sier Brekke.

Hun forteller at det er barn og kvinner som rammes aller verst, og at disse to gruppene utgjør vanligvis 70 prosent av dem som er på flukt.

- Selvfølgelig er det barn som er den største gruppen, sier hun.

Colombia på toppen
Det er ifølge tallene til Flyktninghjelpens publikasjon «Flyktningregnskapet» 28,8 millioner mennesker som er internt fordrevne.

- Det er i Colombia hvor det er aller flest interne fordrevne med fem millioner mennesker. I Syria er det tre millioner internt fordrevne, i Republikken Kongo er det 2,7 millioner, i Sudan er det 2,2 millioner og Irak har 2,1 millioner, sier Brekke.

Hun trekker fram situasjonen i Colombia som et eksempel på en flyktningekrise som verden ikke har maktet å løse.

- Dette skyldes den langvarige konflikten mellom Farc (geriljagruppe red.anm.) og myndighetene. Det er forhandlinger på gang, og vi håper disse skal lykkes. Colombia har også flyktninger som har reist til andre land, sier hun.

Flest palestinere
I tillegg er det 16,4 millioner mennesker som er på flukt i andre land.

- Det er de palestinske flyktningene som er den største gruppen, mens afghanske flyktninger er den nest største gruppen.

Rapporten til Flyktninghjelpen viser at det er fem millioner palestinere, 2,6 millioner afghanere, 1,2 millioner somaliere, 800.000 irakere og 800.000 syrere som er på flukt over landegrensene.

Brekke sier tallene viser en dyster trend og at antall flyktninger trolig ikke vil bli redusert med det første.

- Dette er veldig avhengig av noen initiativer som er på gang, som for eksempel forhandling i Colombia som kan bidra bra på sikt. Det som er et dystert bilde, er situasjonen i Syria. Nesten uansett hva som skjer der de kommende årene, så vil den situasjonen bare fortsette å produsere flyktninger. Det er dessverre lite sannsynlig at konflikten i Syria løser seg i løpet av det kommende året. Sånn sett er ikke bildet for 2013 særlig lovende, sier Brekke.

Naboland rammes verst
Brekke tror ikke Norge vil bli spesielt rammet av flyktningestrømmer som følge av den dystre utviklingen.

- Nå har jo norske myndigheter en veldig restriktiv flyktningepolitikk, men jeg vil jo tro at det blir flere som gjerne vil komme hit og at FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) vil be om flere flyktningekvoter. Men det er først og fremst naboland som rammes. De som virkelig tar den største byrden og kostnadene, er naboland i Afrika, Midtøsten, naboland til Colombia og det er Pakistan i forhold til Afghanistan. Det er ikke Norge de først og fremst kommer til, sier hun.

FN høykommissær for flyktningers årlige rapport «Global Trends» viser også like dystre tall.

Mer enn 45,2 millioner mennesker var på flukt i slutten av 2012, sammenlignet med 42,5 millioner mennesker i slutten av 2011, melder NTB.

Krig er fortsatt hovedårsaken til at mennesker flykter, og 55 prosent av alle flyktningene i UNHCRs rapport kom fra fem krigsherjede land: Afghanistan, Somalia, Irak, Syria og Sudan.

- Disse tallene er alarmerende. De speiler både individuell lidelse og det internasjonale samfunnets problemer med å forhindre konflikter og finne løsninger, understreker António Guterres, som er øverste leder for UNHCR.

Over 80 prosent av verdens flyktninger oppholder seg i utviklingsland, ifølge UNHCR.

Fakta om mennesker på flukt

* FNs høykommissær for flyktningers rapport for 2012 viser at man har det høyeste antallet flyktninger på 18 år.
* 45,2 millioner mennesker var på flukt i slutten av 2012, sammenlignet med 42,5 millioner mennesker i slutten av 2011.
* Dette inkluderer 15,4 millioner flyktninger, 937.000 asylsøkere og 28,8 millioner internt fordrevne.
* Krig er hovedårsak til flukt, og 55 prosent av alle flyktningene i UNHCRs rapport kom fra fem krigsherjede land: Afghanistan, Somalia, Irak, Syria og Sudan
* De fleste flyktningene kommer fra Afghanistan, landet har dermed vært det største flyktningeproduserende i 32 år.
* 28,8 millioner var på flukt i eget land, det er det høyeste antallet internt fordrevne på mer enn 20 år.
* Totalt befinner 81 prosent av verdens flyktninger seg i utviklingsland, sammenlignet med 70 prosent for ti år siden.
* Pakistan fortsatte å være vert for flere flyktninger enn noe annet land (1,6 millioner), fulgt av Iran (868.200) og Tyskland (589,700).
Kilde: NTB/UNCHRs rapport Global Trends 2012

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere