RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Verdens mest makabre lotteri

Sist oppdatert:
Kampen mellom katastrofeområder om å få verdens oppmerksomhet er verdens mest makabre lotteri, mener FNs nødhjelpskoordinator Jan Egland.

Mandag var FNs visegeneralsekretær med på åpningen av en fornyet storaksjon for Darfur i regi av Norges Røde Kors og Kirkens Nødhjelp. I juni startet de to organisasjonene en innsamlingsaksjon, men responsen var mager. Nå er regntiden i ferd med å komme i Darfur, og nærmere to millioner mennesker har akutt behov for hjelp. Rundt en million er samlet i kjempeleire som Kutum og Zalingei (se kart under) og 135 andre leire.

Igrorerer konflikter
Jan Egeland pekte på at mens teknologien har gjort det mulig å være på et hvilket som helst katastrofeområde i løpet av 24 timer, er det ikke skjedd en tilsvarende revolusjon i måten vi tenker på. Manglende handling skyldes ikke manglende kunnskap.

-De glemte konflikter er ikke glemte, men de ignorerte konflikter, mener Egeland.

Han medgir at fredsforhandlingene mellom regjeringen i Kartoum og SPLA-geriljaen i sør trolig var en grunn til at konflikten i Darfur ble tonet ned sist vinter.

- Men jeg tror verden har lært at man ikke kan overse eller glemme menneskelige lidelser av strategiske grunner, sier han til TV 2 Nettavisen.

Hjelpeorganisasjonene mangler rundt en milliard kroner for å hjelpe befolkningen i Darfur. Ved hjelp av en innsamlingsaksjon 1-12. september skal nordmenn få mulighet til å yte litt. Allerede denne uken sender Norges Røde Kors og Kirkens Nødhjelp 28 lastebiler til Darfur. Organisasjonene forsøker å få norske bedrifter til å adoptere hver sin lastebil. Så langt har blant annet Statoil, Norsk Hydro og Telenor reagert positivt.

- Fredsstyrker ikke nødvendig
Mandag hevdet en talsmann for regjeringen i Kartoum at det ikke er nødvendig å sende fredsbevarende styrker til Darfur. Regjeringen startet mandag samtaler i Nigeria med den regjeringsstøttede Janjaweed-militsen og opprørssoldater som kjemper mot militsen.

Nigeria og Rwanda har tilbudt seg å sende 2.000 soldater til Darfur på vegne av den Afrikanske Union. Men Sudan mener ikke det er behov for noen fredsstyrke i Darfur.

– Sudan deltar i forhandlingene for å begynne en dialog, men samtidig skal vi avvæpne opprørerne, Janjaweed og andre militser, sier landbruksminister Majzoub al-Khalifa ifølge NTB.

–Møtet her skal framfor forsøk å finne en politisk løsning i Darfur, sa Nigerias president Olusegun Obasanjo som også leder Den afrikanske union (AU).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere