RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Verre eller like ille i Iran

Sist oppdatert:
Irans nye president Mahoud Ahmadinejad balanserer på en knivsegg, mener Iran-ekspert Kari Vogt.

Lørdag tapte ayatolla Hashemi Rafsanjani (70) presidentvalget i Iran så det sang. Og forholdet mellom den islamske totalitærstaten og utenomverden, spesielt USA, virker allerede å ha forverret seg.

Det er fremdeles et åpent spørsmål hvordan menneskerettighetssituasjonen i landet vil utvikle seg under den nyvalgte presidenten Mahmoud Ahmadinejad (47).

Harde linjer
- Han fikk jo spørsmål om det under pressekonferansen i går, og uttalte seg forsiktig og rundt. Han kunne bare forsikre om at rett og rettferdig ville skje fyldest, og gikk dermed en stor bue rundt et direkte spørsmål fra en journalist, kommenterer førsteamanuensis i religionshistorie ved Universitetet i Oslo, Kari Vogt overfor TV 2 Nettavisen.

At Ahmadinejad skulle bryte med de harde linjene som har vært ført, og som har blitt strammet inn de siste ni-ti månedene, anser Iran-eksperten som usannsynlig:

- Det er all grunn til å tro at den konservative linjen vil følges. For øyeblikket er rettsvesenet dominert av konservative jurister og dommere. Rettsvesenet har hele tidene vært en bastion for de konservative i Iran. Mye taler for at det ikke vil gå i en liberaliserende retning, sier Vogt.

Knivsegg
Samtidig er det ikke gitt at menneskerettighetssituasjonen vil bli verre.

- Dette venter jo alle på i spenning. Ahmadinejad har blitt valgt inn på økonomiske løfter til en hardt presset befolkning, og fått støtte fra et sosialt sjikt som også har reagert på offentlige avstraffelser det siste halvannet året. Så han balanserer på en knivsegg, mener førsteamanuensisen.

Dobbelthet
Den nye presidenten er heller ikke spesielt glad for ekstremiststempelet han har fått på seg.

- Han forsikret på pressekonferansen søndag at ekstremisme vil bli slått hardt ned på, men i den uttalelsen ligger det jo også en dobbelthet, sier Vogt.

- Men han ønsker å fremstå som mer moderat og samlende enn ryktet han har blitt gitt, tror religionshistorikeren – og påminner:

- Ayatolla Hashemi Rafsanjani har spilt på å være moderat, men det har han aldri vært. Og det vet folket.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere