- Verre enn å drepe Arafat

Drapet på Hamas-lederen sjeik Ahmed Yassin kan gjøre at situasjonen kommer ut av kontroll, tror fredsforsker Hilde Henriksen Waage.

22.03.04 11:41

Henriksen Waage mener Israels angrep på Hamas-lederen er svært alvorlig.

- Sheik Yassin er den viktigste åndelige leder for palestinerne og for Hamas, særlig på Gazastripen. Det å drepe ham er i manges øyne verre enn å drepe Yasser Arafat. Dette kan nok bli den berømte dråpen som får begeret til å renne fullstendig over, og som kan føre til at situasjonen kommer ut av kontroll, sier stedfortredende direktør, Hilde Henriksen Waage ved Institutt for fredsforskning (PRIO), til NTB.

Hun tror det er flere grunner til at Israels angrep kom akkurat nå. For det første ønsket Israel hevn etter at ti mennesker ble drept i to selvmordsangrep mot havnen i Ashdod 30 kilometer sør for Tel Aviv 14. mars. Hamas og Al-Aqsa-martyrenes brigader tok på seg ansvaret for disse angrepene. Dessuten har Israel lenge ønsket å drepe sjeik Yassin. Andre Hamas-ledere har tidligere blitt drept av israelerne, påpeker Henriksen Waage.

- Israel ønsket i hvert fall å gjøre det nå når de har varslet at de kanskje har tenkt å trekke seg ut av Gaza. Israel vil ikke trekke seg ut av Gaza med halen mellom beina slik som de gjorde ut av Libanon. De vil ikke at Hamas skal få en slik form for seier, sett med israelske øyne, sier hun.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag