RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vesten finansierer tortur

Sist oppdatert:
Ny rapport hevder at palestinske sikkerhetsstyrker torturere sine fanger. Vestlige giverland betaler.

Vestlige regjeringer bruker flere millioner på å betale for palestinske sikkerhetsstyrker som metodisk bruker tortur mot sine fanger. Dette slås fast i en rapport utarbeidet av Human Rights Watch som legges fram i juli. Organisasjonen krever at giverlandene, som langt på vei finansierer sikkerhetsstyrkene, nå begynner å stille krav til deres metoder.

Liksomhenrettelser
The Sunday Times har snakket med flere av ofrene for de innleide sikkerhetsstyrkene på Vestbanken der president Mahmoud Abbas styrer med støtte fra vestlige giverland. De bekrefter at sikkerhetsstyrkene bruker systematisk tortur mot de insatte ved forvaringsanstaltene.

Fanger som har flyktet eller blitt sluppet fri forteller at de aldri ble tiltalt eller fikk snakke med advokat under oppholdet. Flere har blitt utsatt for liksomhenrettelser eller blitt slått, sparket og fått juling med pinner, plastrør og -slanger.

1,2 milliarder
En tidligere fange lar seg intervjue anonymt:

- De arresterte meg på bakgrunn av fantasianklager om at jeg var i besittelse av raketter. De bakbandt meg med et rep som var knyttet til et rør. Hvert 20 sekund strammet de repet. De sa at hvis de gjorde det lenge nok ville jeg bli lam, forteller den 29-årige mannen.

Avsløringene kommer samme uke som Berlin-konferansen ble avholdt. Tysklands utenriksminister Steinmeier hadde invitert utenriksministere og andre representanter for mer enn 40 stater, deriblant Norge, til å delta på konferansen. Giverlandene kom til enighet om å bruke over 1,2 milliarder norske kroner på å styrke infrastrukturen, deriblant de palestinske sikkerhetsstyrkene og rettsvesenet på Vestbanken i den kommende treårsperioden.

Metodene som benyttes i avhør og ellers under opphold ved forvaringsanstaltene var ikke tema.

- Fanger får ikke sjokolade og roser
Palestinske myndigheter nekter for at de benytter tortur i sine forvaringsanstalter.

- De er fanger. Vi gir dem ikke sjokolade og roser, men jeg kan forsikre deg om at vi ikke torturerer dem, sier Akram Rajoub, leder for preventiv sikkerhet i Nablus til The Sunday Times.

Den vestlige støtten til Abbas’ sikkerhetsstyrker er et ledd i en strategi for å isolere fundamentalister fra Hamas som tok kontroll over Gaza i fjor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere