- Vesten har drept 40 sivile i Tripoli

Foto: ZOHRA BENSEMRA (Reuters)

Spesialutsending for Vatikanet raser mot Vestens luftangrep i den libyske hovedstaden.

01.04.11 12:31

En høytstående Tripoli-utsending fra Vatikanet hevder minst 40 sivile libyere har blitt drept i bombetoktene som er utført av koalisjonsstyrkene, melder Reuters.

- De såkalte humanitære aksjonene har drept titalls sivile i noen nabolag i Tripoli, sier Vatikanets utsending til Tripoli, Giovanni Innocenzo Martinelli,

- Jeg har samlet flere øyenvitneskildringer fra troverdige folk. Dette gjelder spesielt for nabolaget Buslim hvor en sivil bygning kollapset som følge av bombingen og forårsaket 40 dødsfall, sier Martinelli til Fiedes, som er nyhetsbyrået til Vatikanets misjonsavdeling.

Les også: - De er nesten dømt til å tape

Mangelfulle bevis
Libyske myndigheter har tatt med seg utenlandske journalister til det de hevder er sivile mål som er rammet av vestlige bombeangrep. Men bevisene på sivile tap har så langt vist seg å være mangelfulle.

Koalisjonen hevder det ikke finnes noen bekreftelse på at sivile mennesker har blitt drept i angrepene mot Muammar al-Gaddafis militærmål.

- Sant nok så har bombeangrepene hovedsakelig vært treffsikre, men det er også sant at når de treffer militære mål, som befinner seg midt i sivile nabolag, er innbyggerne også involvert, sier Martinelli.

Norge deltar i den internasjonale operasjonen som skal beskytte sivilbefolkningen mot Gaddafis angrep. Norske myndigheter bistår operasjonen med seks jagerfly og et personell på 120 mann.

Les også: - Vi har sluppet 19 vellykkede bomber

For nøyaktig én uke siden ble de første norske jagerflyene sendt inn i Libya. På syv dager har norske jagerfly vært på 14 tokter og sluppet 19 bomber.

- Ingen sivile drept
Men lite tyder på at norske jagerfly har rammet sivile mål.

- Vi har ingen indikasjoner på at det har vært sivilbefolkning i nærheten av våre mål. Men man kan aldri være hundre prosent sikre, sier major Eystein Kvarving, informasjonssjef i Luftforsvaret, til Nettavisen på telefon fra Kreta.

- Vi har bare bombet militære mål, og alt er registrert på video, og våre videoer indikerer at ikke sivile er blitt rammet, legger han til.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.