- Vet ikke hvor lenge de holder ut

Foto: PRIVAT (PRIVAT)

Predikant Rune Evardsen sier at Tjostolv Moland og hans partner lever under knalltøffe forhold i Kongo.

21.05.09 08:29

- Jeg hadde et kort møte med dem i går, og fikk være sammen med dem en halv time i dag. Jeg hadde en veldig god samtale med dem. Det synes for meg som at de ikke har det særlig bra. De ligger på madrasser på gulvet i en gammel lagerbygning bak et offentlig kontor. Der inne er det 40 – 50 varmegrader. Egentlig sa de vel at det ikke går an å holde ut så veldig lenge under de forholdene de har i dag, sier predikant Rune Edvardsen på telefon til Nettavisen fra Kongo.

Siden 11. mai har Tjostolv Moland (28) og hans norske kollega (27) sittet i varetekt i Kisangani i Kongo. De to nordmennene er mistenkt for drap på den kongolesiske sjåføren Abedi Kasongo.

På oppfordring fra familiene til de to nordmennene har Edvardsen besøkt dem i fengselet. Han hadde med seg brev fra Norge, og snakket også med nordmennene om private familiære ting.

Han forteller at Moland og hans kollega ikke ønsket å snakke altfor mye om hva som skjedde på veien fra Kisangani til Uganda. Nordmennene har sagt at de ble overfalt av ukjente menn som skjøt sjåføren.

Men politiet i Kongo tror foreløpig mer på hjelpesjåføren Bavon Aradjabo og den tredje passasjeren i bilen. De hevder at nordmennene skjøt sjåføren med kaldt blod.

Les: - Skjøt etter meg som en apekatt

Vil ha nordmennene overført
- Det er to forskjellige versjoner ute og går, og rettssikkerheten deres her nede er dårlig for anklagene mot dem er ganske massiv. De er litt rettsløse i systemet her nede, sier Edvardsen.

Også Norges ambassadør til Angola, Jon Vea, sier at nordmennene har det tøft.

- Fengselsforholdene i Kongo helt annerledes enn i andre land. De er slitne og forholdene er jo sånn at det tar fysisk på. Det er varmt og vanskelig å sove, sier Vea.

Foto: Str (SCANPIX)

Han forteller at norske representanter forsøker å få i stand et møte med Kongos justisminister som besøker Kisangani. Hensikten vil være å få de to nordmennene overført til en sivil domstol i hovedstaden Kinshasa. På det nåværende tidspunktet blir nordmennene holdt på en militærforlegning i Kisangani.

Ikke siktet
De to nordmennene er ikke formelt siktet for drap. Foreløpig pågår en etterforskning der de to slitne nordmennene blir avhørt jevnlig.

- Det er intense forhør som fortsatt pågår og vi må påregne at dette vil fortsette i noe tid, sier Vea.

- Vi har hele tiden kontakt med de innsatte og vi blir informert om hva som kommer ut av disse forhørene, og vi forsikrer oss om at de har det så godt som forhold og vær tillater,

- For øyeblikket føler vi at de på kongolesisk side ivaretar de kravene man kan stille i forbindelse med rettssikkerhet i fengselet, og de utsettes ikke for dårlig behandling under forhørene, og advokaten for lov til å være til stede, sier Vea.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag