*Nettavisen* Nyheter.

- Vi beklager, Norge

Foto: (Reuters/Scanpix)

En nettside opprettet av moderate muslimer kommer med en uforbeholden beklagelse til Norge, Danmark og Europa etter ambassade-angrepene.

07.02.06 17:03

På internettsiden www.sorrynorwaydenmark.com (ekstern link) har en gruppe arabere og muslimer lagt ut en melding til blant andre Norge.

- Vi helhjertet beklager til mennesker i Danmark, Norge og i alle i EU for handlingene til noen få, og vi fordømmer alle former for vandalisme og dem som oppfordrer til volden vi har vært vitne til i den arabiske og muslimske verden. Vi håper at denne sørgelige episoden ikke vil ødelegge det flotte vennskapet våre folkegrupper har fostret gjennom flere tiår, heter det på nettsiden.

Samtidig tar gruppen sterk avstand fra trykkingen av de kontroversielle Muhammed-tegningene, og understreker at ytringsfrihet kommer med et ansvar og at man må ta hensyn til andre menneskers følelser.

Klikk på bildet for å forstørre.

Den norske ambassadøren i Syria, Svein Sevje, var søndag tilbake i den utbrente ambassaden. Foto: (TV 2 Nettavisen/Scanpix/Reuters)

Reaksjoner strømmer inn
Palestineren Ahmad Ali (29), som selv er en sekulær muslim, er en av initiativtakerne bak nettstedet. Han forteller til TV 2 Nettavisen at en vennegruppe på rundt 20-30 arabere muslimer står bak.

- Vi fikk ideen da vi chattet på nettet om volden i helgen. Vi har alltid pratet om masse, men har aldri gjort noe med det. Men denne gangen fant vi ut at det var på tide å gjøre noe, sier Ali til TV 2 Nettavisen.

Etter at nettstedet ble opprettet og frem til tirsdag ettermiddag hadde over 1.600 mennesker lagt igjen sine hilsener, både positive og negative, i gjesteboken.

- Responsen har vært overveldende. Du skulle ha sett e-postkontoen vår. Samtidig flommer det inn med kommentarer på nettstedet. De aller fleste er positive, sier Ali.

- Mindretallet reagerer
Gruppen ønsker med sitt initiativ å gi beskjed til nordmenn, dansker og andre europeere at demonstrantene i Midtøsten, som de siste dagene har angrepet og tent på flere ambassader, ikke representerer majoriteten av muslimer.

- Jeg har ingen statistikk som bekrefter dette, men jeg er sikker på at flertallet av muslimer skammer seg over reaksjonene vi har vært vitne til. At mange reagerer på tegningene er en ting, men å ty til vold er forbehold mindretallet, sier Ali til TV 2 Nettavisen.

Noen negative reaksjoner har det imidlertid vært. Ifølge Ali er dette kun en av hver hundrede melding.

- Flere har også lagt inn egne tegninger av Mohammed i gjesteboken vår i et forsøk på å provosere. Men vi tror på ytringsfriheten og redigerer ikke noe av det som legges inn, sier Ali til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.