Gå til sidens hovedinnhold

- Vi ble manipulert av irakerne

Tidligere våpeninspektører, David Kay, sier at George W. Bush må innrømme at han tok feil i spørsmålet om Iraks ulovlige våpen. Kay mener amerikanerne ble manipulert av irakiske opposisjonelle.

Bush talte i forbindelse med markeringen av sikkerhets-departementets ettårsdag.

Kay ledet den USA-ledede ekspertgruppen som uten hell har finkjemmet Irak på jakt etter masseødeleggelsesvåpen.

- Når man ikke sier man tok feil, fører det til et generelt inntrykk av at man har manipulert etterretningen og at man gjorde det (gikk til krig) av andre grunner, sier Kay til Guardian i sitt første avisintervju etter at han gikk av som leder for våpenekspertene i Irak.

Trusselen fra Iraks angivelige masseødeleggelsesvåpen var USAs hovedbegrunnelse for å gå til krig og styrte Saddam Hussein.

Ingen våpen
- Jeg var og jeg er fortsatt overbevist om at det ikke fantes lagre av masseødeleggelsesvåpen når vi gikk til krig mot Irak, sier Kay til Guardian.

Han mener imidlertid at det var riktig å gå til krig og at Bush handlet i god tro, men at Bush må gjøre mer for å gjenvinne tillit i befolkningen.

- Det handler om å konfrontere og å være ærlig overfor det amerikanske folk, ikke bare putte en frase inn i den årlige talen om rikets tilstand.

- Han (Bush) burde si: "Vi tok feil og jeg er fast bestemt på å finne ut hvorfor", sier Kay.

- Jeg mener vi mistet troverdighet på grunn av etterretningen. Neste gang man roper at det brenner, kommer folk til å tvile på at det er sant.

Kapasitet
President Bush har forsvart Irak-krigen med at selv om ikke Saddam Hussein hadde forbudte våpen, så hadde han kapasitet til å utvikle dem. Men Bushs kritikere blant demokratene beskylder ham for å ha overdrevet trusselen fra Irak.

I begynnelsen av februar ga Bush etter for presset og oppnevnte en uavhengig kommisjon på ni medlemmer som skal granske etterretningsmaterialet som dannet grunnlaget for Irak-krigen.

Da Kay gikk av i januar sa han at alle tok feil i spørsmålet om Irak hadde ulovlige våpen

- La meg gjøre det helt klart: Vi tok alle feil, og det omfatter også meg selv, understreket Kay en i åpen utspørringen i Senatets forsvarskomité.

Manipulert
Han legger imidlertid ansvaret hos etterretningsorganisasjonene, ikke politikerne. En av grunnene til at de vestlige etterretningsorganisasjoner tok feil, var at de ble manipulert av Ahmed Chalabi og andre irakiske opposisjonelle som ønsket å styrte Saddam Hussein, ifølge Kay.

- Den mannen er så lett å gjennomskue. I Irak spurte han meg en gang: "Hvorfor er du så bekymret for masseødeleggelsesvåpen? Ingen bryr seg om masseødeleggelsesvåpen", sier Kay til Guardian.

- De manipulerte oss, og vi var ikke smarte nok til å oppdage det.

(NTB-Reuters-AFP)

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger