*Nettavisen* Nyheter.

- Vi blir født på ny

Etter å ha blit løslatt fra fem års fangenskap ber de tidligere Farc-gislene Chavez om å fortsette samtalene med Farc.

11.01.08 04:47

- Vi blir født på ny! sa Clara Rojas (44) gledesstrålende etter å ha blitt løslatt fra et langvarg fangeskap hos Farc-geriljaen i jungelen i Colombia. Den tidligere visepresidentkandidaten ble løslatt sammen med tidligere parlamentariker Consuela Gonzales (57).

Gonzalez og Rojas ble kidnappet i henholdsvis 2001 og 2002, og har siden da vært holdt som gislerl i Farc-geriljaens hemmelige jungelleire. Løslatelsen kom etter at Venezuelas president Hugo Chavez meglet i lang tid mellom kolombianske myndigheter og Farc-geriljaen.

Ber Chavez fortsette
Gislene ber Chavez om å fortsette forhandlingene med Farc, slik at flere gisler kan bli løslatt.

- President, ikke gi opp. De som er igjen etter meg ønsker å si til deg at ... Vi må fortsette arbeidet. Tusen takk. Du hjelper oss til å leve igjen, sa Gonzales til Chavez ifølge Reuters.

Farc er en bondehær som ble opprettet på 1960-tallet. De er i dag finansiert hovedsakelig gjennom kokainhandel. De har flere hundre gisler, blant andre den tidligere presidentkandidaten Ingrid Betancourt, som ble kidnappet sammen med Rojas under valgkampen.

- Jeg har ikke sett Ingrid på tre år, sier Rojas. De to skal ha blitt holdt adskilt av taktiske årsaker.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

204970

Skepsis fra myndighetene
Colombias president Alvaro Uribe har et blandet forhold til Chavez' forhandlinger med den marxistiske Farc-geriljaen. I november ba Uribe Chavez om å avslutte forhandlingene med Farc, men Chavez valgte å fortsette samtalene på uformelt nivå. Uribe frykter at den venstreorienterte Chavez skal slå politisk mynt på sin rolle i forhandlingene.

Denne holdningen deles av amerikanske myndigheter. Tom Casey, talsmann for USAs utenriksdepartement, unngår å komme med eksplisitt ros til Chavez for hans rolle i løslatelsen av gislene.

- Vi setter pris på president Alvaro Uribes lederskap i forsøket på å sikre løslatelsen av gislene, sier Casey. Han sier også at de ser positivt på Chavez og «alle andre» som kan bidra positivt, men at USA ønsker å samarbeide med Uribe i en eventuell videre prosess.

Vanskelig operasjon
Torsdag lettet to Røde Kors-helikoptre fra San Jose del Guaviare sørøst i Colombia for å hente ut kvinnene.

- Vi kan fortelle den gode nyheten at vi har hånd om Clara Rojas og Consuelo Gonzales nå. Vi er veldig glade, sier Barbara Hintermann i Den internasjonale Røde Kors-komiteen, ifølge NTB.

President Chavez har snakket med kvinnene på telefonen. Begge er i god behold, selv om de er preget av situasjonen.

Opprinnelig hadde Chaves avtalt Farc at de to kvinnene skulle løslates den siste helga i desember. Operasjonen ble da avblåst ettersom Farc nektet å oppgi koordinatene for møtestedet der gisselutleveringen skulle finne sted.

Onsdag sa Chavez at han endelig har mottatt koordinater til et sted i den colombianske jungelen der kvinnene kunne plukkes opp. Colombianske myndigheter var raske med å si at alle nødvendige garantier ville bli gitt for at de to gislene skulle bli løslatt.

Les: Gisselavtale gikk i vasken

Clara Rojas har fått en sønn med en Farc-kriger mens hun har blitt holdt fanget.

Les: Kjærlighetsbarn med Farc

Barnet er trolig identisk med en 3 år gammel gutt, Emmanuel, som bor på fosterhjem i Bogota.

Les: Farc bløffet om gissel

De to politikerne er blant 45 høyprofilerte gisler som Farc-geriljaen ønsker å frigi i bytte mot hundrevis av rebeller. Det er estimert at Farc-geriljaen totalt holder 750 gisler i sine hemmelige leire i den kolombianske jungelen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.