*Nettavisen* Nyheter.

- Vi blir i Afghanistan

Det er uaktuelt å trekke de norske soldatene ut av Afghanistan på grunn av økt press mot Norge etter Muhammed-karikaturene. Det sa statsminister Jens Stoltenberg tirsdag.

07.02.06 19:19

Statsminister Jens Stoltenberg gjorde dette klart på en pressebrief tirsdag ettermiddag.

- Det er uaktuelt å trekke ut de norske styrkene. De norske soldatene i Afghanistan gjør en svært viktig innsats for å trygge freden og stabiliteten i området. Vi bøyer oss ikke for press og vold, sa Stoltenberg til pressen og fastlo dermed at de norske soldatene i ISAF-styrken fortsetter sitt arbeid i Afghanistan.

- Dette angrepet bare understreker behovet for stabile styrker i Afghanistan, påpekte han.

- Meget alvorlig
Statsministeren understreket at regjeringen ser svært alvorlig på tirsdagens angrep.

- Det er meget alvorlig at norske soldater i utlandet blir angrepet, fastslo Stoltenberg, og forsikret om at alt gjøres for å trygge sikkerheten for de norske styrkene.

- Jeg har i dag vært i kontakt med Natos generalsekretær, som lovte at alt vil bli gjort fra Natos side for å trygge soldatenes situasjon. Jeg har også hatt en samtale med Afghanistans president Hamid Karzai, som forsikret meg om at afghanske myndigheter gjør det de kan for å dempe gemyttene, sa Stoltenberg.

Karzai lovet også at det vil legges ned en stor innsats for å finne ut hvem som står bak angrepet, ifølge statsministeren.

- Opptrådte klokt
Stoltenberg roste de norske styrkene for sin håndtering av angrepet tirsdag morgen.

- De norske soldatene opptrådte klokt og bestemt, og dette bekrefter inntrykket jeg fikk da jeg besøkte dem i Afghanistan i desember, da statsministeren.

Forsvaret meldte tirsdag morgen to norske soldater var skadd i kampene med demonstrantene som forsøkte å ta seg inn på ISaf-basen i byen. To finner ble også skadd. Senere kom melding om at ytterligere tre nordmenn var skadd. Ved 16.30-tida ble det klart at ytterligere en nordmann er skadd. I tillegg er to finner skadd.

De norske ansatte i Røde Kors har forlatt hovedkontoret i Kabul.

Vil mane til ro
Stoltenberg kommenterte også regjeringens håndtering av den spente situasjonen i mange muslimske land etter publiseringen av Muhammed-tegningene.

- Regjeringen gjør alt den kan for å trygge sikkerheten til norsk personell i utlandet, og tar sterk avstand fra all bruk av vold. Vi vil jobbe for å skape dialog og bygge broer. Jo klarere vi er, jo lettere er det å mane til ro og forståelse, sa statsministeren.

Stoltenberg forsikret også om at politiet følger situasjonen i Norge nøye med skjerpet årvåkenhet.

- Det foreligger imidlertid ingen informasjon om at det er behov for oppgradering av sikkerhetsnivået i Norge, sa han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.