RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi bommet helt på innvandring

Foto: Rui Vieira (Pa Photos)
Sist oppdatert:
Endrer fullstendig standpunkt og mener innvandring undergraver lønninger og arbeidsforhold.

Opposisjonsleder Ed Miliband, som leder det britiske arbeiderpartiet Labour, mener forgjengerne Gordon Brown og Tony Blair bommet helt på innvandringspolitikken.

Miliband mener de to tidligere statsministerne og Labour-lederne aldri skulle ha tillat ukontrollert innvandring fra nye EU-land i 2004, melder BBC.

I tillegg har han uttrykt ønske om å forby rekrutteringsbyråer som bruker utenlandske arbeidere på bekostning av lokale ressurser.

- Det var et feilgrep
I 2004 åpnet Labour-regjeringen for fri flyt av arbeidsinnvandring fra EU-land som Polen, Ungarn og Tsjekkia. Det ble anslått at 13.000 arbeidsinnvandrere ville komme inn til Storbritannia hvert år. Men i 2010 hadde Storbritannia en innvandring på hele 252.000.

- Det var et feilgrep at vi ikke innførte overgangskontroll på adgangen fra østeuropeiske land. Vi har totalt undervurdert antallet mennesker som ville komme hit, sier Miliband.

Han mener britiske arbeidere har lidd som følge av arbeidsinnvandringen. Nå ønsker Miliband å innføre en rekke tiltak som skal kunne bremse utviklingen som fører med seg sosial dumping.

Norge har tilsvarende innvandringspolitikk i kraft av EØS-avtalen som tillater fri flyt av arbeidsinnvandring fra EU-landene.

Stor økning
Etter EU-utvidelsen i 2004 ble det tillatt med arbeidsinnvandring fra en rekke østeuropeiske land. Statistikken viser at det har vært en eksplosjon av innvandring til Norge fra visse land etter EU-utvidelsen.

I 2012 er det registrert 67.379 bosatte polske innvandrere i Norge, mens i 2005 var tallet på 8096, ifølge Statistisk sentralbyrå.

For bosatte innvandrere fra Litauen har tallet i samme tidsperiode økt fra 1310 til 22.673.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere