*Nettavisen* Nyheter.

- Vi er den siste generasjonen som kan gjøre noe

USAS PRESIDENT Barack Obama presenterte mandag sin «Clean Power Plan». Foto: Jonathan Ernst (Reuters / NTB scanpix)

Barack Obama advarer kritikerne.

03.08.15 22:10

NEW YORK (Nettavisen): USAs president Barack Obama la mandag fram sin «Clean Power Plan», en miljøplan som skal redusere CO2-utslippene i USA og er en oppfølging av klimaavtalen som USA inngikk med Kina i november i fjor.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Dette er virkelig et utrolig kult øyeblikk. Vi har snakket i årevis om hva som bør gjøres og hvordan vi skal få det til, og i dag skal vi faktisk gjøre det! sa en tydelig fornøyd leder for den føderale miljøvernetaten, Gina McCarthy, før hun overlot talerstolen til president Obama.

En rekke republikanske politikere gikk allerede i forrige uke til angrep på Obamas «Clean Power Plan». Mye tyder på at den sittende presidenten må gå hele veien til Høyesterett for å få gjennomført planen.

Det er han villig til å gjøre.

- Vitenskapen forteller oss at vi er nødt til å gjøre mer ... CO2-nivået er høyere enn det har vært på 8000 år. 2014 var det varmeste året som vi har målt. Pentagon sier at klimaendringene utgjør en umiddelbar trussel mot nasjonens sikkerhet, sa Obama i sin tale.

- Som en guvernør nylig sa: «Vi er den første generasjonen som kan merke effekten av klimaendringene, og vi er den siste generasjonen som kan gjøre noe med det». Derfor ønsker jeg at USA skal lede verden igjennom denne utfordringen, la presidenten til.

«Clean Power Plan» gir hver delstat sjansen til å sette sammen sin egen plan for reduksjon av klimautslipp. Mange delstatsledere har imidlertid signalisert at de kommer til å gå rettens vei for å stanse Obamas klimaplan.

- Hvis vi ikke får til dette, er det ikke sikkert at vi kan gå tilbake. Det er noe som heter «for sent» når det gjelder klimaendringer, konstaterte president Barack Obama.

Han håper å ta med seg denne planen inn til FN-møtet i Paris i desember, hvor man skal forhandle om en ny internasjonal klimaavtale.

Norges klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) er imponert over dette initiativet fra Obama.

- USA har knekt koden: Landet klarer å kombinere økonomisk vekst med kutt i klimautslippene. Dette viser at fremtiden ligger i investeringer i klimavennlig teknologi, sier Sundtoft til NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag