RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi er enige om å kontakte USA

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Utenriksministerne Støre og Hague mener USA må kobles inn i Martine-saken.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har mandag vært i møte i London med den britiske utenriksministeren William Hague. Dette er første gang Støre drøfter Martine-saken med Hague, som tiltrådte som landets utenriksminister tidligere i våres.

- Det viktige for meg var først å bli klar over at han var kjent med saken, og at han var orientert om den, noe han var. Vi var enige om at hverandres politimyndigheter hadde et tett samarbeid, sier Støre til Nettavisen.

Kontakter USA
Selv om det er britisk politi som etterforsker drapssaken, mener Støre det er naturlig at også norske myndigheter er engasjert.

- Våre regjeringer er enige om å holde tett kontakt og jobbe med nabolandene til Jemen om oppmerksomhet rundt denne saken, og at vi gjør en felles norskbritisk henvendelse i saken, samt ta kontakt med USA fordi denne personen har amerikansk pass, sier utenriksministeren.

Farouk har både jemenittisk og amerikansk statsborgerskap.

- Det har jo vært møter mellom norske og jemenittiske myndigheter tidligere i år. Er det noen positive signaler å spore hos den jemenittiske presidenten vedrørende Martine-saken?

- Vi har jo nå hatt møter med jemenittiske myndigheter på flere nivåer, og tilbakemeldingene har i hovedsak vært at de er klar over saken, at det ikke er noen utleveringsavtale med Storbritannia, men også at de har tilbudt seg å prøve saken for rettssystemet i Jemen. Vårt inntrykk er at familien i Norge ikke ønsker det, og at heller ikke britiske myndigheter ønsker det, men jobber med flere tilnærminger for å straffefølge ham i Storbritannia, sier Støre.

Martine Vik Magnussen (23) ble drept i London 14. mars 2008. Hun ble funnet i kjelleren i leilighetskomplekset der den drapsmistenkte Farouk Abdulhak (23) bodde.

Flyktet til Jemen
Farouk flyktet fra London til Jemen kort tid etter at drapet, og Scotland Yard har etterlyst den jemenittiske statsborgeren for drapet. Farouk holder seg på det nåværende tidspunkt i skjul i den jemenittiske landsbyen Thabe, med god hjelp av sin styrtrike far Shaher Abdulhak.

Les også: - Her skjuler Farouk seg
Les også: - Planer om å rømme til Frankrike

Storbritannia har begjært ham utlevert fra Jemen, men jemenittiske myndigheter nekter å utlevere ham ettersom det ikke foreligger noen utleveringsavtale mellom de to landene.

Les mer om Farouks nye liv her.

Press mot halsen
I forrige uke ble det avholdt en høring i Martine-saken ved Westminster Coroner’s Court i London. Hensikten med høringen var å fastslå dødsårsaken til den norske kvinnen.

Rettsmedisiner Nathaniel Carey slo fast at Martine ble drept og døde som følge av press mot halsen. Carey, som obduserte liket, opplyste også at Martine hadde en rekke merker og skader på kroppen, deriblant ti skader i hodepartiet.

- Mange av dem var typiske skader man får under et overfall, sa Carey under høringen.

- 15 private sikkerhetsvakter
En gruppe jemenittiske journalister har på oppdrag fra Nettavisen samlet inn informasjon om drapsmistenkte Farouk. Journalistene ønsker å være anonyme av hensyn til egen sikkerhet.

Farouk blir angivelig beskyttet og holdt skjult med god hjelp av sin styrtrike far Shaher Abdulhaq i hjembyen Thabe.

- Grunnen til at de valgte Thabe er fordi hele landsbyen er lojal mot faren Shaher Abdulhaq, som følge av all omsorgen han viser overfor landsbybeboerne, sier journalisten som har innhentet informasjon på vegne av Nettavisen.

Les mer om Farouks nye liv her.

De jemenittiske journalistene reiste dermed til byen i påskudd av å være gjester hos en av landsbybeboerne.

- Ifølge våre kilder, er det minst 15 private sikkerhetsvakter som omringer farens hus for å forsikre seg om at Farouk er der til enhver tid. Men når Farouk går rundt i landsbyen, forsøker han å framstå som normal. Han forlater huset med kun én vakt, mens andre holder ham med oppsikt på avstand for å vurdere sikkerhetssituasjonen, sier journalisten.

Les også: - Farouks far solgte jagerflydeler til Saddam

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere