*Nettavisen* Nyheter.

- Vi er ikke agenter for fremmede makter

VISEPRESIDENT I BROOKINGS: Martin Indyk, her som amerikansk spesialutsending i Midtøsten-forhandlingene i januar, er visepresident og leder for utenriksarbeidet i tenketanken Brookings Institution. Han var en av Brooking-toppene som møtte The New York Times-journalist Eric Lipton før han skrev sin artikkel. Foto: Brendan Smialowski (Afp)

Norge og Qatar må tåle kritisk søkelys mot sin bruk av amerikanske tenketanker. Både norsk UD og amerikanske Brookings Institution avviser urent trav.

07.09.14 18:05

Tenketanken Brookings Institution avviser blankt at de ikke følger amerikansk lovverk i sitt samarbeid med utenlandske støttespillere.

Les også: Slik kjøper Norge innflytelse i USA

I en pressemelding som er lagt ut på organisasjonens hjemmeside lørdag svarer de på kritikken. Det vises til at New York Times-journalisten som skrev saken hadde samtaler med flere Brookings-topper for å belyse temaet og at journalisten i disse samtalene hadde fokus på støtten Brookings får fra regjeringene i Qatar og Norge. Spørsmålet journalisten hadde til tenketankens ledelse var om de ikke burde registrere seg under den såkalte Foreign Agents Registration Act (FARA).

- Ikke agenter

- Vi er ikke agenter for fremmede makter, og vi skal derfor heller ikke registrere oss som det, og vi avviser enhver slik karakteristikk av oss, heter det i pressemeldingen fra Brookings.

Organisasjonen skriver at New York Times ikke har kunnet peke på noen aktivitet som skulle tilsi at de bør registrere seg Foreign Agents Registration Act.

Klikk på bildet for å forstørre.

BRUKER TENKETANK: Norges utenriksminister Børge Brende, her med Australias tidligere utenriksminister Julia Gillard, på et møte i tenketanken Brookings Institution 16. juni i år. Foto: Brendan Smialowski (Afp)


Norge avviser lovbrudd

I Utenriksdepartementet avviser de at Norge bryter amerikansk lov med sin bruk av amerikanske tenketanker. UD viser til at Norge spiller med åpne kort om dette samarbeidet og at de institusjonene det er snakk om har full akademisk frihet.

- Legger ikke føringer

- Hensikten fra vår side er å støtte kunnskapsutvikling og oppmerksomhet på områder som er viktig for Norge som for eksempel klima, utviklingssamarbeid, nedrustning og ikke-spredning, nordområdene og freds- og forsoningsarbeid. På lik linje med støtte til forskning og utredning i Norge legges det ikke føringer på rapportenes konklusjoner eller faglige vurderinger fra norsk side, sier fungerende kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet til Nettavisen.

Andersen sier man fra norsk side er helt åpne om samarbeidet med både akademiske institusjoner og tenketanker, ikke bare i USA, men også i andre land.

- Åpne om samarbeid

- NYT sier selv i artikkelen at grunnen til at Norge omtales er nettopp at vi er åpne om vårt samarbeid, sier Andersen.

UD sier de forventer at tenketanker og akademiske institusjoner Norge samarbeider med følger relevante amerikanske regler for deres arbeid og at man ikke har noen grunn til å tro at noe annet er tilfellet.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.