RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi er ikke rasister, men raserealister

Sist oppdatert:
British National Party gjorde et brakvalg torsdag, og doblet antallet representanter i kommunestyrene i England.

- For 30-40 år siden var flertallet i London hvite, nå er nesten halvparten av befolkningen sort. Dette er en forferdelig utvikling, fordi det mest grunnleggende trekket ved et land er dets befolkning, sier pressetalsmann Dr. Phil Edwards, til TV 2 Nettavisen.

Det kontroversielle British National Party (BNP), har mer enn doblet antall plasser i britiske kommunestyrer etter valget torsdag.

- BNP er et sterkt nasjonalistisk, fremmedfiendtlig og rasistisk parti, sier Storbritannia-kjenner og generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, til TV 2 Nettavisen.

De britiske nasjonalistene har gått fra 20 til 44 representanter i britiske kommunestyrer.

- Folk er drittlei av de selvtilfredse, innbilske politikerne. Det er en følelse av maktesløshet og frustrasjon ute blant folk, sier Edwards.

Labour
Stor fremgang til tross er partiet likevel temmelig marginalt. Totalt finnes det nemlig 22.000 kommunestyremedlemmer i landet. BNP har heller ikke vært i stand til å stille med kandidater over hele landet.

- Partiet fikk nok færre nye plasser enn mange trodde, men i en del indre bydeler og en del gamle Labour-kretser står BNP ganske sterkt, sier Kokkvold.

Han tror partiets fremgang skyldes at mange tidligere Labour-velgere føler seg sviktet.

- Mye av den politiske debatten dreier seg dermed om å vinne sentrumsvelgerne, og gamle arbeidervelgere fra fattige områder i Storbritannia har følt at Labour svikter. I noen områder har disse velgerne falt som moden frukt for ekstremistene i BNP.

Rasisme
BNP-talsmann Dr. Phil Edwards tar selv avstand fra ordet rasisme.

- Vi er ikke rasister, men raserealister. Menneskenaturen gjør det vanskelig å assimilere folk fra andre raser, sier han.

- Den folkelige bruken av ordet ’rasisme’ antyder hat og fordommer. Det er ikke dette BNP handler om, men vi mener at folk fra forskjellige raser har forskjellige evner på grunn av evolusjonen. Jeg tar fullstendig avstand fra ordet ’rasisme.’ Det er altfor følelsesladd.

Kokkvolds vurdering er imidlertid klokkeklar:

- Det er nesten ingen av rasistene som innrømmer at de er rasister. Jeg ville ikke nøle med å kalle BNP både rasistisk og nasjonalistisk.

17 prosent
BNP har sakte, men sikkert gjort det bedre ved de britiske valgene, men ved parlamentsvalget i 2005 var det fortsatt bare 0,7 prosent som stemte på partiet samlet sett.

I en håndfull valgkretser gjør likevel BNP det langt bedre enn på landsbasis. Partiet fikk 17 prosent av stemmene i Barking og 13,13 prosent i Keighley.

Totalt var det 200.000 briter som stemte på partiet torsdag, melder BBC.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere