*Nettavisen* Nyheter.

- Vi er ikke redde for krig

Foto: Thomas Paust (Mediehuset Nettavisen)

På denne marinebåten er det bare kvinner.

25.04.13 15:31

HAIFA, ISRAEL (Nettavisen): Uansett hvor du måtte befinne deg i en israelsk storby, støter du trolig på en soldat innen kort tid. De er overalt. På bussen, på toget, på kjøpesentrene eller på kafeene - med eller uten våpen. De er mest sannsynlig på vei til eller fra en militærbase.

Militærtjenesten er en stor del av det å vokse opp i Israel. For gutter er det hele tre år med vernepliktig tjeneste, mens jenter slipper «unna» med to år. Nettavisen besøker en av Israels største marinebaser som ligger i den nordlige byen Haifa.

Det var denne byen som var mest utsatt for rakettangrepene fra Libanon under krigen mellom Hizbollah og Israel, sommeren 2006. Marineflåten på basen er ikke involvert i opprettholdelsen av den omstridte sjøblokaden rundt Gazastripen, får Nettavisen opplyst.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hemmelighold
Primæroppgavene er å patruljere i områdene. Resten er hemmelig. Det er mye hemmelighold i det israelske forsvaret (IDF). IDF vil aldri offisielt gå ut med tall på antall våpen, antall soldater eller andre militærsensitive opplysninger. Israel er som kjent mest trolig en atommakt, men har aldri bekreftet dette offisielt.

Sikkerhetsopplegget rundt basen er omfattende, og Nettavisen får ikke lov til å ta bilder innenfor sikkerhetsgjerdene. Ved sikkerhetskontrollen til basen sitter en ung kvinne og vokter inngangen. Hun sitter lett henslengt på en krakk med skytevåpenet i fanget og tygger tyggegummi.

Lystig stemning
På innsiden av marinebasen er stemningen langt lystigere enn en kanskje hadde ventet. Mennene og kvinnene flørter med hverandre åpenlyst, og det er omtrent umulig å få øye på noen som er eldre enn 30 år.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Thomas Paust (Mediehuset Nettavisen)

På en båt nesten helt ytterst på marinebasen, er det en gruppe unge kvinner som tjenestegjør sine to pliktår. De er trent opp i både våpenhåndtering og den israelske kampsporten Krav Maga. Men de er ikke kampsoldater.

Deres oppgave er å taue andre stridsskip og bistå dem med å legge til havn.

- Disse skipene er veldig vanskelig å manøvrere. Derfor bistår taubåtene. Vi opererer også i situasjoner hvor det er brann eller vannlekkasjer om bord i andre skip, sier sersjant Rotem Sharon (21) til Nettavisen.

Hun er skipper om bord i taubåten som Nettavisen får være med, ut på en liten øvelse. Båten er bemannet med seks kvinner i alderen fra 19 til 21 år.

- Vi er glad i hverandre
Denne militæravdelingen består nemlig av både menn og kvinner.

- I denne avdelingen er det en fantastisk atmosfære. Vi står samlet og vi er glad i hverandre, sier Sharon.

- Det er en veldig spesiell avdeling fordi det er både menn og kvinner om hverandre. Vi har det veldig gøy sammen. Vi er unike, sier sersjant Hila Zarama (20), som er maskinist om bord på båten.

Hun forteller at det finnes en myte om at en aldri skal slippe en kvinne ned i maskinrommet - for da synker båten.

- Men jeg har motbevist det, sier maskinisten og ler.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Thomas Paust (Mediehuset Nettavisen)

Som en familie
En får inntrykk av at kvinnene nesten har en leirskoletilværelse på basen. De sover sammen på sovesaler, lager mat sammen og oppmuntrer hverandre når det er tunge stunder.

- Vi er som en familie, sier Zarama.

- Mange farer
Under øvelsen viser kvinnene hvordan de slukker en liksombrann om bord på en «missilbåt». En gruppe på fire soldater jobber raskt og effektivt med å trekke fram en brannslange, mens to andre soldater står på toppen av styrehuset og fyrer løs med en vannkanon.

- Opplever dere noen farlige situasjoner?

- Det er mange farer, men ikke med fiendene. Farene er at man kan falle over bord når det er voldsom sjø. Dessuten kan det være farlig når vi håndtere situasjoner med brann og vannlekkasjer om bord i andre skip, sier Sharon.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Thomas Paust (Mediehuset Nettavisen)

Ikke redd for krig
Kvinnene er fullt klar over at det finnes potensielle fiender på flere kanter.

- Vi er ikke redde for krig. Vi jobber for å forhindre krig, sier sersjant Tal Koresh (20), som er mannskap om bord i båten.

Militæret er tradisjonelt mannsdominert, men i denne avdelingen er alle likestilte.

- Det finnes jo veldig forsiktige kvinner som er engstelige for å rope høyt. Det går ikke så bra sammen med dominante menn. Men i denne avdelingen lærer de å bli mer aggressive og å gi ordre. Her er alle likestilte, sier skipperen.

- Det er bare fysikken som skiller kvinner fra menn i denne avdelingen, sier en av de andre soldatene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Thomas Paust (Mediehuset Nettavisen)

Innsats for landet
Tjenestetillegget under førstegangstjenesten i Israel varierer ut fra blant annet hvor mye risiko tjenesten utgjør og hvilken rang en har. Soldatene på taubåten er ikke blant dem som får mest i tjenestetillegg. Men det gjør ingenting for disse soldatene. Det viktigste for dem er at de gjør en innsats for landet sitt, sier de.

- Vi tenker ikke noe på pengene vi får fordi det er så lite. Det er mest en symbolsk sum. Det viktigste er hva man kan gi tilbake til landet sitt. Og dette er to år som vi gir til landet vårt. Vi får andre viktige ting som verdier, vennskap, samarbeidserfaring og lederskapserfaring. Dette er viktigere enn penger, sier skipperen.

- Dere gir to år av deres liv. Er det for lenge?

- Nei, svarer de i kor.

- Burde førstegangstjeneste ha vart lenger?

- Eh, nei, svarer de.

Skipperen legger til at hun synes det er urettferdig at mennene må tjenestegjøre ett år lengre enn kvinnene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Thomas Paust (Mediehuset Nettavisen)

- Kvinner bør verve seg
Soldatene mener kvinner i Norge også bør ha verneplikt, og oppfordrer norske kvinner til å verve seg til militæret.

- De bør absolutt verve seg. Det er noe helt spesielt å være i militæret, og de kommer til å ha det kjempegøy. Jeg vil absolutt oppfordre dem til å gjøre det, sier Zarama mens de andre kvinnene nikker anerkjennende.

På vei inn til havn støter kvinnene på et «reelt» problem. En annen taubåt har problemer med roret og ligger og driver i havnen. Mannskapet om bord i båten i nød består utelukkende av unge menn. Kvinnene tar grep og tauer gutta tilbake til land.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag