*Nettavisen* Nyheter.

- Vi er ikke terrorister

Foto: Ashraf al-Khadra

Hamas-minister Atef Adwan møtte lørdag representanter fra UD i Oslo. – Vi er glad for at Norge ikke stempler oss som terrorister, sier han i et eksklusivt intervju med TV 2 Nettavisen.

13.05.06 17:31

Den palestinske flyktningeministeren Atef Adwan var lørdag formiddag i møter med Midtøsten-desken i Utenriksdepartementet i Oslo. I et eksklusivt intervju med TV 2 Nettavisen forteller han at han gav klar beskjed til Norge om at den nye folkevalgte regjeringen i Palestina ønsker fred.

- Vi er ikke terrorister. Vi er klare til å støtte president Abbas i fredsforhandlingene med Israel og oppfordrer Norge og andre land til å opprette kontakt med Hamas-regjeringen, sier Adwan til TV 2 Nettavisen.

- Boikott fører ikke frem
Ministeren kom til Norge via Sverige fredag. Lørdag morgen startet han på det tettpakkede programmet med å møte PLOs representanter i Oslo. Etterpå gikk turen videre til Utenriksdepartementet for møter.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vi satt alle ved samme bord. Jeg fortalte UDs representanter om situasjonen i de palestinske områdene og hvordan det påvirker folk når de offentlig ansatte ikke får lønn. Vi fortalte også hvordan folk i Palestina støtter fred. Vi vil gjerne at okkupasjonen slutter og at vi skal få et bra liv, sier flyktningeministeren.

Han synes det er interessant at Norge, i likhet med FN, ikke regner Hamas som en terroristorganisasjon og takket Norge for dette. EU og USA har på sin side Hamas oppført på sine terrorlister.

- Jeg sa at det er viktig at Norge tar kontakt direkte med Hamas så vi kan snakke om kravene som dere har til oss. En boikott av oss fører ikke frem, sier Adwan.

Lørdag ettermiddag skal Adwan holde en kort tale til RVs landsmøte i Oslo. Senere skal han i flere møter, både med PRIO, Flyktningehjelpe, samt flere norske folkevalgte på Stortinget.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Må oppfylle krav
Utenriksdepartementet valgte å ikke kommentere møtet lørdag før det var over. I en pressemelding fra UD bekreftes møtet med lederen av Midtøsten-desken.

- Vi har gitt ministeren et budskap fra norsk side at vi respekterer valget i de palestinske områdene, men at de nye palestinske myndighetene må ta steg for å møte kravene som «Kvartetten» har satt frem, sier pressevakt Odd Magne Ruud i Utenriksdepartementet til TV 2 Nettavisen.

«Kvartetten» som omtales består av FN, EU, USA og Russland. De har fremsatt krav om at Palestina må avstå fra vold, anerkjenne Israel og akseptere tidligere inngåtte avtaler.

- Utviklingshjelp til palestinske myndigheter er betinget at disse kravene oppfylles, heter det i pressemeldingen.

- Lever ikke opp til forventninger
Samtidig er det fremsatt krav til Israel om at også de må respektere tidligere inngåtte avtaler, stanse annektering av palestinsk land, stanse byggingen av illegale bosetninger, samt å stoppe arbeidet med muren som er i strid med internasjonal lov.

- Vi innser, fra norsk side, at det tar tid å endre holdninger, men vi oppfordrer palestinske myndigheter til å gå i rett retning. Så langt har Hamas ikke levd opp til våre forventninger. Bruk av terror kan ikke under noen omstendigheter unnskyldes eller forsvares. I denne forbindelse viser vi spesielt til de palestinske myndighetenes uttalelser etter terrorangrepene i Tel Aviv 17. april, heter det i pressemeldingen fra UD.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag