*Nettavisen* Nyheter.

- Vi er strandet i Australia

Foto: Nicole Alayne HAMMERMEISTER (Afp)

Norske Birger Søiland (28) flyktet fra Brisbane i all hast. Nå er han innesperret på et motell.

13.01.11 10:01

Storflommen som herjer i den australske delstaten Queensland har så langt krevd 13 menneskeliv. Ytterligere 70 mennesker er meldt savnet etter den største flommen i delstaten på 50 år.

Flommen har rammet et område som er like stort som Frankrike og Tyskland. Og nå nærmer flomvannet seg delstatshovedstaden Brisbane, som har to millioner innbyggere.

- Vi stakk fra Brisbane
Myndighetene har oppfordret tusenvis av mennesker som bor i utkanten av Brisbane, om å evakuere området.

- Vi befinner oss nord for Brisbane. Vi har vært i Brisbane i hele dag, men så hørte vi rykter om at byen skulle evakueres, og da stakk vi, sier norske Birger Søiland (28) til Nettavisen.

- Etter å ha kjørt i 45 minutter nordover, var det plutselig stopp. Det var minst én kilometer lang kø på en firefelts motorvei.

Til slutt klarte Søiland å finne et motell i den lille forstaden Carseldine, som ligger 16 kilometer nord for Brisbane.

- Når sitter vi strandet, sier han.

Søiland forteller at politiet og brannvesenet har sperret av alle veier rundt motellet. Dermed er han sperret inne og har ingen mulighet til å forlate området.

Frykter at flyplassen i blir stengt
- Hva er planen nå?

- Det er nettopp det vi prøver å finne ut av. Vi forsøker å oppdatere oss på lokale nyheter og prøver å legge en plan. Vi skal hjem på mandag, men vi vet ikke om flyplassen i Brisbane blir stengt. Dette er utrolig kjipt, sier Søiland.

Borgermester i Brisbane, Campbell Newman, sier at 6500 hjem og forretningslokaler i Brisbane-området vil bli oversvømt innen torsdag.

På Sunshine Coast nord for Brisbane sitter norske Petter Andreas Vogt.

- På Sunshine Coast er det foreløpig ikke noe evakuering, men det er flom både nord og sør for oss, så vi sitter litt mellom barken og veden, sier Vogt til Nettavisen.

- Hvis det blir storevakuering, så har vi ingen plan. Men personlig så er jeg ikke bekymret, men det er jo en stor katastrofe, og du ser jo på TV at biler og hus blir dratt med av flommen, sier han.

Flere nordmenn i området
Vogt sier at han vet om ti nordmenn som befinner seg i storområdet rundt Brisbane. Utenriksdepartementet følger nøye med på situasjonen i Australia.

- Standardrådene fra Utenriksdepartementet er å følge med på lokale medier og råd fra de lokale myndighetene. Vårt inntrykk er at de lokale myndighetene håndterer situasjonen godt, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet (UD), Frode O. Andersen, til Nettavisen.

Men UD har ikke noe oversikt over nordmenn som befinner seg i det katastroferammede området.

- Det er ikke noe meldeplikt for nordmenn i utlandet, så Utenriksdepartementet har ingen oversikt over nordmenn i Brisbane, sier han.

Andersen sier den norske ambassaden i Canberra i Australia følger situasjonen nøye, og har lagt ut oppdatert informasjon på sine hjemmesider.

481 norske studenter i Queensland
Studentorganisasjonen ANSA opplyser at det er registrert 391 norske studenter i Brisbane og til sammen 481 norske studenter i delstaten Queensland.

- Men det er jo sommerferie i Australia, så heldigvis er mesteparten et annet sted. Noen er på reise andre steder Australia eller Asia, og noen er hjemme i Norge, men noen er igjen i Brisbane, sier president i ANSA, Kristoffer Moldekleiv, til Nettavisen.

Om ikke lenge skal flere norske studenter returnere tilbake til studiene i Australia.

- Vi ber dem om å orientere seg om situasjonen i lokale medier og det som er lagt ut på hjemmesidene til ambassaden i Canberra. Ingen vet hvordan dette vil utvikle seg, men man må bare ta en vurdering på egen hånd, og vurdere om deres boplass vil være beboelig, sier Moldekleiv.

- Vi har utarbeidet en liten sjekkliste som vi legger ut på hjemmesidene våre for studenter som er eller skal tilbake til Australia, sier han.

Her finner du ANSAs sjekkliste.

- Den verste trusselen på 35 år
Myndighetene i Brisbane sier flommen kan bli verre enn flommen i 1973, da Brisbane-elven gikk over sine bredder og krevde 13 menneskeliv, melder Reuters.

- Ipswich og Brisbane står overfor den verste trusselen på 35 år, sier delstatsminister Anna Bligh.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.