RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi har gjort verden bedre

(Reuters)
Sist oppdatert:
USA stanset Iraks program for masseødeleggelsesvåpen ved å invadere landet. Det hevdet president George W. Bush i sin tale til nasjonen natt til onsdag.

Irak ville fortsatt forsøkene på å skaffe seg ukonvensjonelle våpen dersom ikke USA hadde handlet, sa Bush videre.

Presidenten slo hardt tilbake mot kritikerne av Irak-krigen og gjentok at han er fast bestemt på ikke be om tillatelse fra andre land når USAs sikkerhet står på spill.

– Hadde vi ikke handlet ville diktatoren (Saddam Hussein) fortsatt hatt sitt program for masseødeleggelsesvåpen den dag i dag, sa Bush.

Bush sa videre i den direktesendte talen at det var krigen i Irak som tvang Libya til å oppgi forsøkene på å skaffe seg ulovlige våpen.

– Etter ni måneder med intense forhandlinger lyktes USA og Storbritannia med Libya, mens 12 år med Irak-diplomati ikke lyktes, sa Bush i den årlige talen.

– En årsak er åpenbar: For at diplomati skal være effektivt, må ordene være troverdige - og ingen kan nå tvile på USAs ord, sa Bush.Bush holder sin tv-overførte "State of the Union"-tale natt til onsdag norsk tid. Det vil gi presidenten en kjærkommen mulighet til å ta fokus bort fra demokratenes nominasjonsprosess, ti måneder før valget.

Talen startet klokken 02 norsk tid.

Angrep demokratene
Bush ba også det amerikanske folk om å støtte hans program i valgåret.

Bush brukte ifølge NTB godt og vel halvparten av tiden på krigen mot terror, for mye etter mange vanlige amerikaneres mening. De er for tiden mer opptatt av innenrikssaker som arbeidsplasser, skatt, helsespørsmål og utdanning enn av krigen i Irak og kampen mot terror.

En meningsmåling som ble offentliggjort dagen før Bush skulle holde sin tale, viste at et flertall av amerikanerne mener demokratene ville kunne gjøre en bedre jobb på hjemmebane enn det Bush har prestert.

Presidenten passet derfor på å peke på at de økonomiske pilene peker oppover igjen og han oppfordret Kongressen til å bidra til at dette blir en opptur som vedvarer, ved å gjøre de skattekuttene som er vedtatt, permanente. Det var en oppfordring som ble møtt med demonstrativ taushet i den demokratiske leiren i Kongressen.

Det samme ble oppfordringen om å forlenge deler av Patriot Act, de strenge terrorlovene som ble stemt gjennom etter 11. september.

Imot homoekteskap
Den republikanske presidenten ville ifølge CNN også stå på sitt når det gjelder homofile ekteskap, og gjenta at han mener at ekteskap skal være mellom mann og kvinne.

Etter at en domstol i Massachussetts satte døren på gløtt for de homofile, har Bush vært under press fra konservative krefter i sitt eget parti.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere