*Nettavisen* Nyheter.

- Vi har ikke spist siden i går

Firebarnsmoren Ashia (20) er én av 250.000 mennesker som er drevet på flukt i verdens blodigste konfliktområde.

21.11.08 10:11

Mer enn 250.000 mennesker er drevet vekk fra hjemmene sine etter at konflikten i Kongo eskalerte i august. FN har utplassert 17.000 fredsbevarende soldater i landet. Likevel blir sivilbefolkningen utsatt for grove overgrep hver dag.

20 år gamle Aisha er mor til fire barn og er en av kvinnene som er drevet på flukt i det krigsherjede Øst-Kongo. Nå har hun endelig fått husly i flyktningleiren Kituka i provinshovedstaden Goma.

- Jeg kom til denne leiren på grunn av krigen. Situasjonen ble veldig farlig på grunn av soldatene, så jeg var bekymret for barna mine. Mannen min lever ennå, og han kom hit sammen med oss, men han har fått malaria. Han er innlagt på et sykehus i Goma. Nå bor jeg alene i denne lille hytta med mine fire barn, og håper mannen min vil komme tilbake snart, sier Ashia.

Det er CARE som formidler Ashias fortvilte kommentarer til Nettavisen.

Hjelpeorganisasjoner sørger for at Ashia og andre internflyktninger får mat, husly og medisiner. De fleste flyktningene er barn og kvinner. Generalsekretær i CARE, Marte Gerhardsen, beskriver situasjonen i flyktningsleirene som svært kritisk.

- Situasjonen er kritisk. Det er mangel på mat og vann, og det er ikke nok husly og ungene får ikke gå på skole. Folk har opplevd forferdelige ting, og de er traumatisert og redde, sier Gerhardsen til Nettavisen.

Drevet på flukt
Ashia giftet seg like etter at hun fødte sitt første barn allerede som 16-åring. De siste fire årene har hun født ett barn hvert år. Ashia og familien kommer fra Bukeno, men har det siste året blitt drevet på flukt to ganger på grunn av krigen.

- Så dette er den andre gangen vi har måttet flykte på ett år. Begge gangene har vi flyktet til fots og har derfor ikke hatt mulighet til å ta med oss noen av våre eiendeler. Alt vi kunne bære var barna våre, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under).

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: CARE.

Da hun og ektemannen kom til flyktningleiren i Kituka, hadde de verken husly, klær eller kjøkkenutstyr.

- Da vi kom hit for en måned siden fikk vi utdelt plastpresenninger, og vi fikk mat en gang i uken. Men nå har vi ikke spist siden i går og barna er veldig sultne. Jeg har hørt at CARE deler ut mat senere i dag, men jeg vet ikke hva vi får. Jeg har måttet låne ting til å ha drikkevann i, og det jeg virkelig ønsker meg er nye klær slik at jeg kan vaske de klærne jeg og barna har på oss. Når det regner kan det bli veldig vått her, og teltet vårt er ikke vanntett, forteller 20-åringen.

(Artikkelen fortsetter under).

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: CARE.

Soldater voldtar jenter
Gerhardsen forteller at både FN-soldater og regjeringssoldater patruljerer i flyktningsleirene. Men den uoversiktlige situasjonen medfører at det ikke er trygt for noen.

- Én ting er at folk mangler mat og drikkevann, men i tillegg har du denne frykten for overgrep. De er redde for å gå og hente vann i frykt for å bli voldtatt, sier Gerhardsen.

Ifølge tall fra FN har 200.000 kvinner blitt voldtatt i Kongo de siste to-tre årene.

- Det er som at alle kvinnene i Oslo skulle ha blitt voldtatt, sier Gerhardsen.

Voldtektsepidemi
- Jenter helt ned i treårsalderen blir voldtatt. Voldtektene begås av både regjeringssoldatene og opprørsstyrkene. De kaller dette en voldtektsepidemi, og det mener jeg er veldig beskrivende for denne situasjonen, sier Gerhardsen.

Hjelpeorganisasjoner kan også bekrefte at regjeringssoldater i Kongo har plyndret landsbyer over hele Øst-Kongo. Ashia frykter at hun ikke har noe å vende hjem til dersom situasjonen noensinne tillater det.

- Alt jeg vil, er å kunne reise hjem, men det er sikkert ingenting igjen av hjemmet vårt nå. Jeg frykter at soldatene har tatt alt. Jeg er veldig bekymret for mannen min. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre hvis han dør. Mine fire barn er veldig unge, og jeg er redd for krigen, forteller hun.

(Artikkelen fortsetter under).

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: CARE.

Solheim besøker Kongo
Norge har økt nødhjelpen til det kriserammede Øst-Kongo med ytterligere 50 millioner kroner, og utviklingsminister Erik Solheim (SV) reiser til Kongo fredag.

- Det er positivt og viktig at Solheim reiser ned til Kongo, men det er begrenset hva Norge kan gjøre. Men vi har bedt ham om å ta opp dette med voldtekt, sier Gerhardsen.

Både Storbritannia og Frankrike har utarbeidet en ny resolusjon med krav om å utplassere ytterligere 3000 fredssoldater i Kongo. Ifølge britiske eksperter er det forventet at FNs sikkerhetsråd vil slutte seg til resolusjonen i neste uke. FN har allerede 17.000 soldater utplassert i det krigsherjede området, noe som er den største fredsbevarende operasjonen i verden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.