RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: TARIQ MAHMOOD (AFP)

- Vi har kontroll i Mingora

Sist oppdatert:
Pakistan hevder å ha ryddet store deler av Swatdalen og den viktige byen Mingora for Taliban-opprørere.

Etter en uke med kamper har pakistanske styrker gjenvunnet kontrollen over Mingora, den viktigste byen i Swatdalen. Det opplyser landets landets militære styrker lørdag, ifølge Reuters. Fortsatt er det noen militante opprørere som yter motstand, men hæren mener å ha kontroll på et område som strekkker seg 70 kilometer nord for Mingora. Det inkluderer også Bahrain.

To millioner på flukt
Rundt to millioner mennesker skal ha flyktet fra konfliktområdet den siste tiden. Nå er det utsikter til at de kan begynne å vende hjem, ifølge nyhetsbyrået.

- Det er veldig bra at Mingora by er under sikkerhetsstyrkenes kontroll, uttalte en talsmann for de militære styrkene, generalmajor Athar Abbas, på en pressekonferanse.

Mat og medisin på vei
Han opplyser at medisinske team og matforsyninger har nådd byen, som har vært avskåret fra forsyninger siden begynnelsen av måneden.

Gassforsyningen er gjenopprettet, men det er behov for å reparere elnettet.

Rundt 300.000 mennesker bodde i Mingora inntil Taliban okkuperte byen tidlig i mai, da den pakistanske hæren iverksatte en offensiv i Swatdalen.

- 1217 opprørere drept
Den pakistanske hæren opplyser at 1217 militante opprørere er drept siden kampene begynte i slutten av april. Offensiven har kostet 81 pakistanske soldater livet, 250 er skadd. Det finnes ikke noen uavhengige parter som kan gi et overslag over antallet drepte.

FN har advarte mot en humanitær krise i kjølvannet av folkevandringen fra konfliktområdene. Organisasjonen har videre bedt om internasjonal støtte og et fond på 543 millioner dollar for å hjelpe Pakistan med gjenreisingen.

Det var etter at Talibans krigere beveget seg sørover fra Swat til Buner, en dal bare 100 kilometer fra Islamabad, at den pakistanske regjeringen ga ordre til en offensiv.


Vis større kart

Pakistan og statsminister Yusuf Raza Gilani har vært under sterkt press fra USA for å vise handlekraft overfor Taliban i nordvest. President Barack Obama har mer enn antydet at Pakistan har en svak regjering. Tidlig i mai uttalte Gilani at hæren hadde fått ordre om å «eliminere» militante opprørere og terrorister.

Pakistan innledet sin offensiv i Swatdalen samtidig som president Asif Ali Zardari var i Washington for samtaler med USAs president.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere