RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: - (Afp)

- Vi har sluppet 19 vellykkede bomber

Sist oppdatert:
Den norske operasjonen blir karakterisert som det skarpeste luftoppdraget siden Den andre verdenskrig.

For nøyaktig én uke siden lettet to norske jagerfly fra flybasen Souda Bay på Kreta for å delta på det første skarpe oppdraget i Libya. På syv dager har de norske jagerflyene droppet 19 bomber på Muammar al-Gaddafis militærmål.

- Vi har holdt på en stund nå, og det har vært veldig intenst. Vi har per i går (onsdag) flydd 14 tokt og det har blitt droppet 19 bomber. Operasjonen har vært vellykket i den forstand at vi har truffet alle de militære målene vi har fått tildelt, sier major Eystein Kvarving, informasjonssjef i Luftforsvaret, til Nettavisen på telefon fra Kreta.

- Det er akkurat en uke siden vi begynte operasjonen, og fløy vår første tokt, sier han.

- Har nok tatt liv
Kvarving ønsker ikke å gå i detalj på militærmålene til de seks norske jagerflyene.

- Men generelt så har vi bombet stridsvogner, installasjoner på flybaser og ammunisjonslagre. Det har vært den typen operasjoner hele veien, sier han.

- Har det vært en utfordring å unngå sivile mål?

- Nei, det har ikke vært noe utfordring i den forstand at engasjementsreglene har vært veldig klare. Vi har ingen indikasjoner på at det har vært sivilbefolkning i nærheten av våre mål. Men man kan aldri være hundre prosent sikre, sier Kvarving.

- Vi har bare bombet militære mål, og alt er registrert på video, og våre videoer indikerer at ikke sivile er blitt rammet, legger han til.

- Har dere rammet noen av Gaddafis soldater?

- Det tror jeg nok vi har. Noen mål har vært bevegelig, så det antas at noen av Gaddafis styrker har vært der, blant annet i bevegelige stridsvogner, sier han.

- Skarpeste luftoppdraget siden 2. verdenskrig
Norge bistår i den FN-sanksjonerte operasjonen med et personell på 120 mann og seks F-16-fly. Kvarving sier kampmoralen blant nordmennene er god.

- Moralen er god her. Vi hadde besøk av forsvarsministeren i går. Det var veldig positivt for oss og godt å få ros og støtte hjemmefra. Og vi vet at de militære målene fratar den libyske hæren muligheten til å ramme sivilbefolkningen, sier han.

- Vi har kommet oss godt på plass, etablert rutiner og fått satt maskineriet til å gå som skal til for å holde et F-16-fly i luften. Det er ulike våpensystemteknikere, motorteknikere og flyteknikere som jobber på spreng for å holde flyene klare for innsats til enhver tid.

Sjef for kampflyseksjonen på Rygge, oberstløytnant Jarle Nergård, sier at den norske operasjonen er langt fra risikofritt.

- Jeg har selv vært i Afghanistan. Der opplever ikke Luftforsvaret risiko i like stor grad. Dette er det skarpeste luftoppdraget Norge har vært med på siden 2. verdenskrig, sier Nergård i en uttalelse.

- Våpenforsyninger til opprørere
Denne uken har Nato overtatt ansvaret for flyoperasjonen i Libya. Koalisjonens luftangrep har banet vei for libyske opprørere, og ført til at opposisjonen har klart å erobre en rekke viktige byer og oljeinstallasjoner i Libya. Men onsdag ble opprørerne jaget på flukt av Gaddafi-styrker som har gjenerobret flere byer, deriblant havnebyen Ras Lanuf.

Les også: - De er nesten dømt til å tape

Flere koalisjonsland ser på utviklingen med stor bekymring, og USA og Storbritannia utelukker ikke at det kan bli aktuelt å forsyne opprørerne med våpen.

Men dette strider trolig mot FN-resolusjon 1973, som koalisjonen har forpliktet seg til å håndheve.

- Jeg mener det da trengs en ny FN-resolusjon for å dekke inn det. Den som er vedtatt er en resolusjon for beskyttelse av sivilbefolkningen med flyforbud og våpenembargo. Hvis man gir våpen til opprørersiden tar man side i en borgerkrig på eksplisitt måte, uttalte seniorrådgiver og tidligere direktør i Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Sverre Lodgaard, til Nettavisen onsdag.

- Hvis man skal ta i bruk et nytt virkemiddel, som våpenforsyninger vil være, må man få et nytt mandat til det.

CIA-agenter i Libya
Torsdag ble det kjent at amerikanske CIA-agenter er sendt inn i Libya for å bistå opprørerne, ifølge The New York Times. Tidligere har det blitt meldt at britiske SAS-soldater har vært på libysk jord over en lengre periode.

De seks norske F16-flyene som er utplassert på Kreta, er Norges bidrag til den internasjonale kampanjen som skal håndheve FN-resolusjon 1973. Resolusjonen ble vedtatt i FNs sikkerhetsråd torsdag for to uker siden, og åpner for bruk av «alle nødvendige midler», med unntak av okkupasjon, for å beskytte sivilbefolkningen i Libya.

De norske kampflyene skal være i stand til å delta på ulike oppdrag i Libya, som blant annet informasjonshenting, luft til luft-operasjoner og luft til bakke-operasjoner.

Se video av belgiske F-16-fly slippe bomber over Gaddafis militærmål.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere