- Vi har sluppet 19 vellykkede bomber

Foto: - (Afp)

Den norske operasjonen blir karakterisert som det skarpeste luftoppdraget siden Den andre verdenskrig.

31.03.11 15:31

For nøyaktig én uke siden lettet to norske jagerfly fra flybasen Souda Bay på Kreta for å delta på det første skarpe oppdraget i Libya. På syv dager har de norske jagerflyene droppet 19 bomber på Muammar al-Gaddafis militærmål.

- Vi har holdt på en stund nå, og det har vært veldig intenst. Vi har per i går (onsdag) flydd 14 tokt og det har blitt droppet 19 bomber. Operasjonen har vært vellykket i den forstand at vi har truffet alle de militære målene vi har fått tildelt, sier major Eystein Kvarving, informasjonssjef i Luftforsvaret, til Nettavisen på telefon fra Kreta.

- Det er akkurat en uke siden vi begynte operasjonen, og fløy vår første tokt, sier han.

- Har nok tatt liv
Kvarving ønsker ikke å gå i detalj på militærmålene til de seks norske jagerflyene.

- Men generelt så har vi bombet stridsvogner, installasjoner på flybaser og ammunisjonslagre. Det har vært den typen operasjoner hele veien, sier han.

- Har det vært en utfordring å unngå sivile mål?

- Nei, det har ikke vært noe utfordring i den forstand at engasjementsreglene har vært veldig klare. Vi har ingen indikasjoner på at det har vært sivilbefolkning i nærheten av våre mål. Men man kan aldri være hundre prosent sikre, sier Kvarving.

- Vi har bare bombet militære mål, og alt er registrert på video, og våre videoer indikerer at ikke sivile er blitt rammet, legger han til.

- Har dere rammet noen av Gaddafis soldater?

- Det tror jeg nok vi har. Noen mål har vært bevegelig, så det antas at noen av Gaddafis styrker har vært der, blant annet i bevegelige stridsvogner, sier han.

- Skarpeste luftoppdraget siden 2. verdenskrig
Norge bistår i den FN-sanksjonerte operasjonen med et personell på 120 mann og seks F-16-fly. Kvarving sier kampmoralen blant nordmennene er god.

- Moralen er god her. Vi hadde besøk av forsvarsministeren i går. Det var veldig positivt for oss og godt å få ros og støtte hjemmefra. Og vi vet at de militære målene fratar den libyske hæren muligheten til å ramme sivilbefolkningen, sier han.

- Vi har kommet oss godt på plass, etablert rutiner og fått satt maskineriet til å gå som skal til for å holde et F-16-fly i luften. Det er ulike våpensystemteknikere, motorteknikere og flyteknikere som jobber på spreng for å holde flyene klare for innsats til enhver tid.

Sjef for kampflyseksjonen på Rygge, oberstløytnant Jarle Nergård, sier at den norske operasjonen er langt fra risikofritt.

- Jeg har selv vært i Afghanistan. Der opplever ikke Luftforsvaret risiko i like stor grad. Dette er det skarpeste luftoppdraget Norge har vært med på siden 2. verdenskrig, sier Nergård i en uttalelse.

- Våpenforsyninger til opprørere
Denne uken har Nato overtatt ansvaret for flyoperasjonen i Libya. Koalisjonens luftangrep har banet vei for libyske opprørere, og ført til at opposisjonen har klart å erobre en rekke viktige byer og oljeinstallasjoner i Libya. Men onsdag ble opprørerne jaget på flukt av Gaddafi-styrker som har gjenerobret flere byer, deriblant havnebyen Ras Lanuf.

Les også: - De er nesten dømt til å tape

Flere koalisjonsland ser på utviklingen med stor bekymring, og USA og Storbritannia utelukker ikke at det kan bli aktuelt å forsyne opprørerne med våpen.

Men dette strider trolig mot FN-resolusjon 1973, som koalisjonen har forpliktet seg til å håndheve.

- Jeg mener det da trengs en ny FN-resolusjon for å dekke inn det. Den som er vedtatt er en resolusjon for beskyttelse av sivilbefolkningen med flyforbud og våpenembargo. Hvis man gir våpen til opprørersiden tar man side i en borgerkrig på eksplisitt måte, uttalte seniorrådgiver og tidligere direktør i Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Sverre Lodgaard, til Nettavisen onsdag.

- Hvis man skal ta i bruk et nytt virkemiddel, som våpenforsyninger vil være, må man få et nytt mandat til det.

CIA-agenter i Libya
Torsdag ble det kjent at amerikanske CIA-agenter er sendt inn i Libya for å bistå opprørerne, ifølge The New York Times. Tidligere har det blitt meldt at britiske SAS-soldater har vært på libysk jord over en lengre periode.

De seks norske F16-flyene som er utplassert på Kreta, er Norges bidrag til den internasjonale kampanjen som skal håndheve FN-resolusjon 1973. Resolusjonen ble vedtatt i FNs sikkerhetsråd torsdag for to uker siden, og åpner for bruk av «alle nødvendige midler», med unntak av okkupasjon, for å beskytte sivilbefolkningen i Libya.

De norske kampflyene skal være i stand til å delta på ulike oppdrag i Libya, som blant annet informasjonshenting, luft til luft-operasjoner og luft til bakke-operasjoner.

Se video av belgiske F-16-fly slippe bomber over Gaddafis militærmål.

HTML EMBED

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.