RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi holder fast på håpet

Foto: ROSS SETFORD (Ap)
Sist oppdatert:
Kullosnivået er synkende, men hindrer fortsatt redningsarbeidet etter gruveulykken i New Zealand.

Ingen har hørt noe fra de 29 savnede gruvearbeiderne etter metaneksplosjonen som rammet kullgruva Pike River i Greymouth nær Atarau på Sørøya i New Zealand fredag, men myndighetene snakker fortsatt om en redningsaksjon.

To busslaster med pårørende
Søndag kom to busslaster med pårørende og fikk en omvisning på området for bedre å forstå situasjonen. De fikk også en forklaring på hvordan giftige gasser hindrer redningsarbeidet, melder Associated Press (AP).

- Dette er en søk- og redningsaksjon, med vekt på redning, uttalte lederen for redningsaksjonen, politioverbetjent Gary Knowles, til TV-kanalen Sky News.

- Holder fast på håpet
- Selv om tiden går, holder vi fast på håpet. Helt til noen kan bevise for meg at situasjonen har endret seg, gjør vi det vi kan for å få dem opp, sier han.

Men redningsmannskapene som skal settes inn, holdes fortsatt igjen. Prøver fra gruva viser synkende, men fortsatt høye nivåer av karbonmonoksyd eller kullos, melder New Zealand Herald . Søndag skal det bores en 150 meter lang kanal, 15 centimeter i diameter, for å ta nye gassprøver.

- Det kan ta fra 16 til 24 timer å bore hullet, ifølge gruvesjef Peter Whittsall.

- Jeg kunne ha blitt sprengt i filler
En av gruvearbeiderne som overlevde eksplosjonen, Russel Smith, uttalte seg til mediene søndag. Til 3 News beskrev han seg selv som heldig.

- Jeg kunne ha blitt sprengt i filler, sa han.

Fordi han ikke var så langt inne i gruva som de andre, var trykkbølgen ikke så kraftig da den traff ham. Han husker han så en flamme før han ble slått bevisstløs.

- Kjenner alle sammen
Lederen for gruvas redningsteam, Trevor Watts, opplyste at en av mennene som er savnet tilhører redningsteamet.

- Hele gjengen er våre brødre, vi kjenner alle sammen. Hvis det var den minste mulighet for å gå ned, ville vi ha gjort det, sa Watts ifølge New Zealand Herald.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere