- Vi holder fast på håpet

Foto: ROSS SETFORD (Ap)

Kullosnivået er synkende, men hindrer fortsatt redningsarbeidet etter gruveulykken i New Zealand.

21.11.10 21:31

Ingen har hørt noe fra de 29 savnede gruvearbeiderne etter metaneksplosjonen som rammet kullgruva Pike River i Greymouth nær Atarau på Sørøya i New Zealand fredag, men myndighetene snakker fortsatt om en redningsaksjon.

To busslaster med pårørende
Søndag kom to busslaster med pårørende og fikk en omvisning på området for bedre å forstå situasjonen. De fikk også en forklaring på hvordan giftige gasser hindrer redningsarbeidet, melder Associated Press (AP).

- Dette er en søk- og redningsaksjon, med vekt på redning, uttalte lederen for redningsaksjonen, politioverbetjent Gary Knowles, til TV-kanalen Sky News.

- Holder fast på håpet
- Selv om tiden går, holder vi fast på håpet. Helt til noen kan bevise for meg at situasjonen har endret seg, gjør vi det vi kan for å få dem opp, sier han.

Men redningsmannskapene som skal settes inn, holdes fortsatt igjen. Prøver fra gruva viser synkende, men fortsatt høye nivåer av karbonmonoksyd eller kullos, melder New Zealand Herald . Søndag skal det bores en 150 meter lang kanal, 15 centimeter i diameter, for å ta nye gassprøver.

- Det kan ta fra 16 til 24 timer å bore hullet, ifølge gruvesjef Peter Whittsall.

- Jeg kunne ha blitt sprengt i filler
En av gruvearbeiderne som overlevde eksplosjonen, Russel Smith, uttalte seg til mediene søndag. Til 3 News beskrev han seg selv som heldig.

- Jeg kunne ha blitt sprengt i filler, sa han.

Fordi han ikke var så langt inne i gruva som de andre, var trykkbølgen ikke så kraftig da den traff ham. Han husker han så en flamme før han ble slått bevisstløs.

- Kjenner alle sammen
Lederen for gruvas redningsteam, Trevor Watts, opplyste at en av mennene som er savnet tilhører redningsteamet.

- Hele gjengen er våre brødre, vi kjenner alle sammen. Hvis det var den minste mulighet for å gå ned, ville vi ha gjort det, sa Watts ifølge New Zealand Herald.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.