- Vi kjente røyklukta

Foto: (Reuters/Scanpix)

Fem norske kunstgallerier skulle delta på åpningen av messen Arco i Madrid da terrorbomben smalt. - Det var full forvirring, sier Lise Flørli ved Galleri Brandstrup.

09.02.05 14:23

Hun og to kollegaer fra avdelingen i Oslo, Kim Brandstrup og Marit Gillespie, var på vei inn på messeområdet Ifema da drosjen de satt i plutselig ble stanset av politiet. De hadde også med seg tre unge kunstnere, men de kom i en drosje lenger bak.

- Veien ble sperret og vi måtte gå ut av drosjen. Rundt oss var et stort oppbud med politi, helikoptre og brannbiler. Vi hørte ikke smellet, men kjente røyklukta og så litt røykutvikling, sier Flørli til TV 2 Nettavisen.

- Tenkte dere at det kunne være et terrorangrep fra ETA?

- Nei, vi visste ikke hva som hadde skjedd. Men vi er jo i Spania og i Madrid. Det har skjedd ting her før og man vet jo at slikt kan skje, svarer Flørli.

Sperret av
Flørli sier hun ikke hadde tenkt over mulighetene for å bli utsatt for en bilbombe da hun kom til Spania.

- Man kan jo ikke tenke på slikt. Da må man heller bli hjemme, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Etter eksplosjonen ble messeområdet sperret av. Drosjen med nordmennene var en av de første som ble stoppet for å kjøre inn på området.

- Hadde vi kommet noen sekunder før, hadde vi kommet inn på området, sier Flørlis kollega Kim Brandstrup

- Først visste vi ikke hva som hadde skjedd. Men da vi så rundt 50 politibiler, ambulanser og brannbiler komme i løpet av ti minutter, skjønte vi at det var noe dramatisk på gang, sier han.

Norsk storsatsing
Til tross for veisperringene forsøkte Lise Flørli å komme seg inn i messehallen. Det var først da da de ble vist vekk på nytt at de forstod at noe hadde skjedd i forbindelse med messen

Til sammen deltar rundt 20 nordmenn fra flere norske gallerier på Arco. Den norske satsingen er sponset av blant annet Utenriksdepartementet. Flere norske kunstkjøpere og representanter for norske kulturinstitusjoner er også til stede.

Lise Flørli og Kim Brandstrup vet ikke hvordan det er gått med de andre norske gallerimedarbeiderne som også skulle ha stands på messen. Den norske ambassaden i Madrid har ingen opplysninger om at det er nordmenn blant de skadde.

-Vi har ikke fått noen melding fra noen nordmenn, sier ministerråd Inge Nordang til TV 2 Nettavisen.

Kongelig åpning
Det spanske kongeparet og Mexicos president Vicente Fox skulle være til stede ved åpningen av Arco-messen. Bilbomben eksploderte ved La Glorieta de Don Juan de Borbónd ved Madrids største konferansesenter Ifema. Messeområdet ligger ti minutters kjøring utenfor sentrum av Madrid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag