- Vi må fortelle sannheten

Foto: Scanpix

Etterlyser mer åpenhet rundt atomsikkerheten 25 år etter Tsjernobyl-katastrofen.

26.04.11 12:31

En eksplosjon ved en atomreaktor førte til en omfattende lekkasje av radioaktiv stråling ved atomkraftverket i Tsjernobyl.

En stor radioaktiv sky spredde seg over store deler av Europa.

Minst 30 mennesker omkom i katastrofen. Det er fortsatt uklart hvor mange som har mistet livet som følge av langtidsvirkningen av radioaktiv stråling. Katastrofen er den største atomulykken noensinne.

Ulykken i Japan
25-årsmarkeringen skjer samtidig som at japanerne forsøker å stanse lekkasjen av radioaktiv stråling ved atomkraftverket i Fukushima.

Katastrofen i Japan har ført til at flere krever en slutt på bruken av atomkraftverk.

Ulykken i Tsjernobyl skjedde 26. april 1986 da Ukraina fortsatt var en del av det tidligere Sovjetunionen.

Eksplosjonen ved reaktor 4 førte til at hundretusener av mennesker måtte evakueres fra sine hjem i Ukraina, Hviterussland og vest i Russland.

25 år senere er det fortsatt en 30 kilometer stor sikkerhetssone rundt det gamle kraftverket.

Trenger 740 millioner euro
Sovjetiske atomteknikere forseglet den ødelagte reaktoren i en midlertidig betongkonstruksjon for å begrense strålingen. Men konstruksjonen må etter hvert bli erstattet med en ny forsegling.

Under en konferanse i Kiev i forrige uke ble det samlet inn 550 millioner euro til å bygge en ny betongkonstruksjon. Totalt trengs det 740 millioner euro for å forsegle atomreaktoren og lagre det brukte brenselet på en forsvarlig måte.

Sovjetunionen ventet i flere dager med å opplyse omverden om katastrofen i Tsjernobyl. Japanske myndigheter har også blitt kritisert for å holde tilbake informasjon om ulykken ved atomkraftverket i Fukushima.

- Må fortelle sannheten
Nå etterlyser Russlands president Dmitrij Medvedev mer åpenhet rundt atomsikkerhet, melder BBC.

- Jeg mener at våre moderne stater må lære av det som skjedde i Tsjernobyl og av den nylige tragedien i Japan om nødvendigheten til å fortelle folk sannheten, sa Medvedev.

Den russiske presidenten skal besøke Tsjernobyl i løpet av tirsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.