*Nettavisen* Nyheter.

- Vi manglet info om Iraks våpen

CIAs logo

CIA innrømmer endelig at de «manglet spesifikk informasjon» om Iraks angivelige masseødeleggelsesvåpen før invasjonen.

30.11.03 16:46

Men CIA fastholder at både denne mangelen på spesifikk informasjon og andre usikkerheter i sin helhet ble presentert for president George W. Bush og andre beslutningstakere i den nasjonale etterretningsvurderingen som kom i oktober 2002, melder NTB-AFP.

Medlemmer av Bush-administrasjonen henviser ofte til dette dokumentet som grunnlaget for påstandene om at Irak hadde et lager av masseødeleggelsesvåpen.

- Mer nyansert
Saddam Husseins regime «skjuler sine forsøk på å produsere flere masseødeleggelsesvåpen», og våpenprogrammene deres «er en reell og tilstedeværende trussel mot regionen og verden», sa USAs utenriksminister Colin Powell til FNs sikkerhetsråd i februar i år.

Men saken mot Irak var langt mindre entydig og mye mer nyansert enn dette, skriver CIA-analytikeren Stuart Cohen i en uttalelse som ble offentliggjort i helgen. Veteranen Cohen hadde ansvaret for å sette sammen etterretningsvurderingen i fjor høst, og han er nå viseformann i det nasjonale etterretningsrådet.

- Det var ikke nødvendig for noen å lese lenger enn til andre avsnitt av nøkkelvurderingene for å få vite det vi uttalte:

«Vi manglet spesifikk informasjon om mange av nøkkelaspektene ved Iraks program for masseødeleggelsesvåpen», skriver Cohen i en artikkel på etterretningsrådets internettsider.

Sterk uenighet
Dokumentet fra oktober i fjor konkluderte likevel med at Irak hadde kjemiske og biologiske våpen, i tillegg til raketter med en større rekkevidde enn de 150 kilometerne FN tillot.

Selv om Cohen insisterer på at vurderingene han satte sammen hadde « usikkerheter som var understreket i nøkkelvurderingene og gjennom hele hovedteksten», står han fortsatt ved de endelige vurderingene.

I tillegg var eksperter fra minst tre andre statlige institusjoner, nemlig utenriksdepartementet, energidepartementet og luftforsvaret, sterkt uenige i noen av funnene, ifølge CIA-analytikeren. Han avviser også at disse synspunktene ble undertrykt.

- Alle institusjonene fikk vite om disse alternative synspunktene, skriver Cohen.

- Ikke faktabok
Alt bevismateriale om Iraks angivelige masseødeleggelsesvåpen var samlet inn ved hjelp av rapporter fra etterretningsagenter, satellittbilder eller avlytting av kommunikasjonsutstyr, ifølge CIA-analytikeren.

Cohen presiserer også at etterretning sjelden handler om ubestridelige beviser, og påpeker at det er en grunn til at etterretningsoversikten over Iraks masseødeleggelsesvåpen bar navnet vurdering og ikke faktabok .

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.