RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
MERKET SKJELVET: Generalsekretær Åsne Havnelid i Røde Kors var på vei i et område øst for Katmandu da skjelvet rammet. Det store bildet viser et sammenrast hus i Katmandu.
MERKET SKJELVET: Generalsekretær Åsne Havnelid i Røde Kors var på vei i et område øst for Katmandu da skjelvet rammet. Det store bildet viser et sammenrast hus i Katmandu. Foto: Heiko Junge/Prakash Mathema (NTB Scanpix/AFP)

- Vi satt i bilene og kjente en voldsom risting og så røyk fra jordras rundt omkring

Sist oppdatert:
48 personer er bekreftet omkommet, 1129 er skadd.

Katmandu (NTB-Reuters-AFP): Naturkreftene rammet Nepal igjen tirsdag, bare 17 dager etter det kraftige jordskjelvet som kostet 8.000 menneskeliv.

Tirsdagens jordskjelv hadde en styrke på 7,3, mindre kraftig enn det forrige som målte 7,8, ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret USGS.

Minst 48 mennesker mistet livet og 1.129 ble skadd i jordskjelvet i Nepal tirsdag, opplyser nepalske myndigheter.

Jordskjelvet rammet store deler av landet, og 32 av landets 75 distrikter er berørt, opplyser innenriksdepartementets talsmann Laxmi Dhakal.

Spesielt alvorlig er situasjonen i to distrikter, Dolakha og Sindhupalchowk, der ødeleggelsene allerede var store etter det forrige skjelvet i april.

– Vi forventer fullstendig ødeleggelse i noen av landsbyene i disse områdene, sier Dhakal.

I tillegg tok skjelvet livet av 17 personer i India der flere bygninger raste sammen. 16 av de omkomne befant seg i delstaten Bihar, mens den siste døde i Uttar Pradesh, opplyser indiske tjenestemenn.

– UD har så langt ikke mottatt informasjon som tilsier at norske borgere er skadd eller omkommet i forbindelse med dagens jordskjelv i Nepal, opplyser Utenriksdepartementet til NTB.

– Alle er redde

Skjelvets episenter lå cirka 8 mil øst for Katmandu, ikke så langt fra Mount Everest. I dette området ligger blant annet feltsykehuset til Røde Kors, dit Røde Kors-leder Åsne Havnelid var på vei da skjelvet rammet.

– Alle er forferdelig redde. Alle skriker og forsøker å hjelpe de eldre, sier Maude Fröberg fra svenske Røde Kors til nyhetsbyrået TT.

– Vi satt i bilene og kjente en voldsom risting og så røyk fra jordras rundt omkring, sier Havnelid til NRK.

Sammenraste bygg

I byen Chautara i Sindhupalchowk-distriktet nordøst for Katmandu meldes det om minst fire omkomne etter at flere bygninger raste sammen. Det har også vært tre store jordras i området. Dette distriktet ble også hardt rammet i skjelvet 25. april.

NYE PRØVELSER: En mann ser seg omkring i ruinene av et sammenrast hus i Sankhu May etter at et jordskjelv med styrke 7,3 rammet Nepal tirsdag.

I Nepals hovedstad Katmandu sprang folk ut av bygninger i redsel for at de skulle rase sammen.

– Jeg har tenkt på å leie et rom, men i dag var det så skremmende, og jeg kan ikke risikere familiens liv, sier Dipak Koirala, som til tross for regn og dårlig vær har bodd i telt siden jordskjelvet 25. april.

Ifølge CAREs kommunikasjonsrådgiver i Katmandu, Lucky Beck, løp mange av de ansatte hjem for å sjekke hvordan det sto til med familien etter skjelvet.

– Vi hadde et møte i femte etasje da bakken begynte å riste og bygningen begynte å svaie slik at vi nesten ble svimle. Vi løp ut og samlet oss på gaten, sier Beck.

Flyplassen i Katmandu var tirsdag stengt i en kortere periode.

Tusenvis evakuert i New Delhi

Selv i New Delhi i India sprang folk ut på gaten i frykt for at husene skulle rase sammen.

– Det var virkelig skremmende. Pulten og datamaskinen min ristet. Alle begynte å løpe til første etasje, sier Manbir Singh, som jobber i Gurgaon, en forstad til New Delhi.

Metrotrafikken ble innstilt, og tusenvis av elever ble evakuert fra byens skoler.

– Mindre ødeleggende

Dagens skjelv er trolig ikke et etterskjelv, ifølge den svenske seismologen Reynir Bödvarsson. Han mener likevel det er håp om at konsekvensene ikke blir like alvorlige som sist.

– Det er langt fra tett bebyggelse, og man kan ha et håp om at det lindrer konsekvensene, sier han til nyhetsbyrået TT.

Redningsarbeidet etter skjelvet 25. april pågår fortsatt, og tidligere tirsdag ble det meldt at 117 mennesker er reddet ut fra tre avsidesliggende fjellandsbyer i Langtang-dalen nord for Katmandu. 115 av dem er nepalere, mens to er amerikanere.

Hundrevis av mennesker mistet livet her i et massivt ras som ble utløst av jordskjelvet i april. Flere ras og dårlig vær har gjort redningsarbeidet svært vanskelig. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere