RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi satt i teltet og gråt

(Foto: www.everest09.no)
Sist oppdatert:
De hadde gitt opp håpet om å finne sin klatrekollega i live. Her forteller en av Jarle Trås redningsmenn om dramaet på verdens høyeste fjell.

- Vi satt alle tre i teltet og gråt. Plutselig kom det en sherpa løpende og fortalte at de hadde funnet Jarle.

Les også: - Slipper å amputere

Petter Lindén Nyquist forteller på telefon fra hotellet i Katmandu i Nepal om dramaet da Jarle Trå ble meldt savnet på Mount Everest, hvordan han ble funnet på 8300 meters høyde og hvordan norske klatrekolleger med god hjelp fra lokale sherpaer fikk ham ned og på sykehus i Katmandu. Der befinner han seg nå.

- Utrolig at han overlevde
39-åringen fra Granvin i Hordaland var én av flere norske klatrere som i år skulle prøve seg på Mount Everest, 8850 meter over havet. Trå skulle ikke bare nå toppen, han ville gjøre selve toppstøtet alene, uten medbrakt oksygen, som den første nordmann. Det holdt på å koste ham livet.

- At han har overlevd dette er utrolig, forteller Nyquist til Nettavisen.

Kroppstemperatur på 32 grader
- Førsteinntrykket da vi møtte ham var at han var oppegående. Han kviknet litt til da han møtte oss, men rett etterpå var han mer eller mindre borte, og Lars målte kroppstemperaturen hans til 32 grader, sier Nyquist og sikter til makker Lars Oma Erichsrud.

Norsk gruppe
Nyquist og Erichsrud klatret sammen og hadde vært på toppen lørdag. De satt slitne i camp 1 da de fikk melding om at Jarle Trå var savnet. Alle var en del av en norsk gruppe med flere lag som samarbeidet om forberedelsene til Mount Everest-ekspedisjonen, hadde felles basecamp, felles framskutt basecamp og delte mat.

Tilstanden var kritisk
Da Nyquist og Erichsrud fikk meldingen, var de for slitne til selv å gå opp for å lete etter Trå. I stedet engasjerte de tre sherpaer. De var i sving en hel dag, men fant ham ikke. Det gjorde derimot to andre sherpaer. Jarle Trå hadde segnet om i et tomt telt på camp 3 og ble til alt hell oppdaget av de to. Dermed fikk den norske gruppen beskjed om at den savnede var i livet, og arbeidet med å bringe ham ned og til sykehus kunne starte. Sherpaene brakte Trå ned til camp 1 på 7100 meter. 39-åringens tilstand var på dette tidspunktet kritisk. Han var sterkt nedkjølt og hadde frostkader på hender og føtter.

- Hadde han ikke blitt funnet der, og hadde han ikke fått den behandlingen han fikk ved enden av nordskaret, så hadde han ikke vært i live i dag, sier Nyquist og roser innsatsen til makker Lars Oma Erichsrud, som har bakgrunn innen akuttmedisin og er legestudent.

Fra glede til fortvilelse
- Det har vært noen dager med store svingninger. Først er vi to på toppen og gråter av glede. Så oppdager vi at én er savnet. Vi sitter i teltet og gråter og forbereder oss på det verste. Så kommer plutselig to sherpaer løpende og sier de har funnet ham.

Hukommelsestap
- Nå er vi mentalt slitne, men veldig glade for at Jarle er på sykehuset og har det bra. Han er oppegående og i godt humør, men er surret inn med bandasje på hender og føtter. Han husker ikke så mye av det som skjedde på toppen. Visse øyeblikk er klare for ham, men mye er uklart. Dette vil nok komme tilbake etter hver, sier Nyquist.

- 72 timer i dødssonen
På grunn av Trås hukommelsestap er det ennå mye som er uklart om hvorvidt han var på toppen, og hvor lenge han var i den såkalte dødssonen over 8000 meter.

- Vi har prøvd og regne på det kommer til at han har vært 72 timer over 8000 meter, sier Nyquist.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere