RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi skal blokkere flyplassen

Foto: Privat/Johannes Wilm
Sist oppdatert:
Norske Johannes Wilm og 40 andre nordmenn er på vei. Nye demonstrasjoner på gang i Rostock.

De 8000 aktivistene som er samlet i en leir utenfor Rostock har i morgentimene tirsdag begynt å røre på seg igjen. På dagens program står blokade av flyplassen Rostock-Laage ved hjelp av sivil ulydighetsaksjoner.

- Nå er det oppbruddsstemning på campen. Vi er klare til å forsøke å komme til flyplassen, sier aksjonist i gruppa Blokk G8, Johannes Wilm, til Nettavisen tirsdag morgen.

Forkler seg som turister
For at så mange som mulig skal komme seg forbi politisperringene, vil aksjonistene ta ulike veier fra leiren til flyplassen. I dag vil de også posisjonere seg for å kunne blokkere innfartsveiene til Rostock i morgen, da gjestene fra verdens åtte rikeste land skal ankomme byen.

- Alle vil bruke forskjellige metoder. Noen vil kjøre små busser forkledt som turister, mens andre tar offentlig transport eller lignende, sier Wilm, som selv skal til flyplassen.

-Redde nordmenn
Ifølge Johannes Wilm er det omtrent 90 nordmenn fra ulike organisasjoner som er i leirene sammen med aksjonister fra hele verden. Bare 40 av disse planlegger imidlertid å delta i blokadene av flyplass og innfartsårer. Blant disse skal det være aksjonister knyttet til Blitz-huset, men ikke deltakerne fra Attac Norge.

- Det er eksepsjonelt at så få av de norske skal delta. Noen av organisasjonene virker overredde, sier Wilm.

Leder i Attac Norge, Marte Nilsen, smiler av at Attac skal være redde for å delta i blokadene.

- Det kommer til å være deltakere fra det internasjonale Attac-nettverket, men vi som er her fra Norge vil prioritere det alternative toppmøtet som starter i dag, der vi skal diskutere politiske løsninger for en alternativ framtid, sier Nilsen på telefon til Nettavisen fra havna i Rostock.

-Blokader kan påvirke
Mellom 20 og 25 nordmenn fra Attac-nettverket er igjen i Rostock, og skal delta på den alternative konferansen.

- Men blokader er viktige for å påvirke deltakerne på toppmøtet. Når de først er framme, murer de seg inne bak et stålgjerde, men de merker det når veiene er sperret, sier Nilsen.

Mens Johannes Wilm er opptatt av at lederne for verdens mektigste land også er verdens største terrorister fordi de bruker vold for å oppnå politiske mål, fokuserer Marte Nilsen og Attac på G8-møtenes manglende legitimitet.

-Tråkker på FN
- Det å bygge opp G8 som noe viktig, er med på å flytte maktfokuset over til noen ganske få. Det er å tråkke på FN, som er en organisasjon der alle deltar på like fot og også de små landene er med. G8-landene forsøker på en udemokratisk måte å styre i verden og bygge opp legitimitet rundt seg selv som styrende kraft, og det er dette vi protesterer mot, sier Nilsen.

- Det er veldig synd at mediene bare er opptatt av bråkmakerne. Her er det masse som skjer, både konserter, politiske møter og store ikke-voldelige demonstrasjoner, sier Attac-lederen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere