- Vi skal ha en rødgrønn statsminister

Vänsterpartiet:

Partileder Jonas Sjöstedt på Vänsterpartiets valgvake.

Partileder Jonas Sjöstedt på Vänsterpartiets valgvake. Foto: Janerik Henriksson/tt (NTB scanpix)

Vänsterpartiet innkasserte rødgrønn valgseier. De borgerlige krever at Stefan Löfven går av.

10.09.18 00:57

Vänsterpartiet - søsterpartiet til norske SV - synes å vokse mest blant de rødgrønne i det svenske valget. Partileder Jonas Sjöstedt lovet på partiets valgvake ved 23-tiden søndag at Socialdemokraternas Stefan Löfven blir sittende og at Ulf Kristersson - Moderaternas leder - ikke blir statsminster.

- Det er Vänsterpartiet som ser til at de rødgrønne blir større enn de borgerlige. For oss er konklusjonen krystallklar - vi skal ha en rødgrønn statsminister, sa Sjöstedt.

SV-leder Audun Lysbakken gleder seg på vegne av søsterpartiet i Sverige.

- Min venn og partilederkollega Jonas Sjöstedt har gjort en fantastisk valgkamp, skriver han i en Facebook-melding fra Vänsterpartiets valgvake.

Men spenningen er langt fra over.

De borgerlige krever at Löfven går av, men Socialdemokraternas leder og statsminister Stefan Löfven gjorde det natt til mandag klart at han blir sittende som statsminister inntil videre og at han vil ta initiativ til et samarbeid over blokkene.

Les også: Stefan Löfven: Jeg blir sittende som statsminister

Löfven sa i sin tale til partifellene at tida nå er inne for å begrave blokkpolitikken i svensk politikk.

Socialdemokraterna er fortsatt Sveriges største parti med 28,4 prosent oppslutning, men partiet har tapt terreng over tid. Samtidig har partiet på ytre høyre i svensk politikk klatret oppover og synes nå å bli Sveriges tredje største parti.

- Visst er jeg skuffet over det faktum at et parti med røtter i nazismen kan vinne så mye terreng i Sverige, sa Löfven i sin tale.

- SD kan ikke og kommer aldri til å kunne tilby en forbedring for samfunnet. De vil aldri kunne få i stand et statsbudsjett. Det eneste de har å tilby er økende skiller og økende hat, sa Löfven om Sverigedemokraterna.

De fleste av stemmene som ennå ikke er telt, er avgitt av svensker bosatt i utlandet. I tillegg er det en god del forsinkede forhåndsstemmer.

Like etter midnatt hadde de rødgrønne partiene tatt en knapp ledelse på den borgerlige alliansen. De tre rødgrønne partiene lå da an til å få 144 mandater mot de fire borgerlige partienes 142.

Les også: Åkesson: Vi er valgets soleklare vinnere

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.