*Nettavisen* Nyheter.

- Vi skal utrydde 300.000 muslimer

Foto: VALERIE KUYPERS (AP)

Retten fikk frysninger av telefonopptak fra 1990-tallet.

28.10.09 14:33

Ravadon Karadzic glimret med sitt fravær under sin egen rettssak i Haag både mandag og tirsdag. Karadzic, som står tiltalt for to punkter for folkemord samt ni punkter for forbrytelser mot menneskeheten, har besluttet å forsvare seg selv i rettssaken i Den internasjonale krigsforbryterdomstolen.

Men 64-åringen mener han trenger ni måneder for å forberede sin sak.

- Hva vil skje videre nå som Karadzic har boikottet rettesakens to første dager?

- Det er et veldig godt spørsmål. Det er det ennå ikke noen avklaring på. Men informasjonen er at han vil igangsette en sultestreik, og at det oppnevnes en advokat som han ikke selv er enig i, sier den norske advokaten Jan Heftye Blehr til Nettavisen.

Heftye Blehr er med i forsvarergruppen som skal bistå den bosnisk-serbiske lederen.

Horribelt tilbakeglimt
Under andre dag av rettssaken fikk alle ofrene som var til stede et horribelt tilbakeglimt fra 1990-tallet, da aktoratet leste opp utskrifter fra Karadzic’ telefonopptak fra 1991, skriver The Times.

«De må skjønne at det er 20.000 væpnede serbere rundt Sarajevo. Det kommer til å være en svart gryte hvor 300.000 muslimer vil dø,» sa Karadzic på opptaket.

«De vil forsvinne fra jordens overflate,» sa han.

Karadzic anklages for å være mesterhjernen bak den blodige Bosnia-konflikten fra 1992 til 1995 hvor 100.000 menneskeliv gikk tapt. Og den 44 måneder lange beleiringen av Bosnias hovedstad Sarajevo kostet minst 10.000 liv.

Blir et blodbad
Aktor Alan Tieger fortsatte med å lese opp andre deler fra utskriften hvor den tiltalte ytret grusomme advarsler.

«Jeg tror både hæren og alle andre er innforstått med at dette kommer til å bli et blodbad,» sa den bosnisk-serbiske lederen.

Telefonopptakene er hentet fra samtaler mellom Karadzic og medhjelpere.

I et annet telefonopptak svarer Karadzic på en kollega som er nervøs over Europas reaksjoner på militæraksjonen som har som mål å etablere en serbisk stat i Bosnia.

«Europa kan dra til helvete og holde seg unna til jobben er gjort.»

Etnisk hat
I andre utskrifter kommer det tydelig fram hvilket etnisk hat Karadzic avlet fram under Bosnia-krigen.

Men tøff språkbruk vil ikke være nok til å få domfelt Karadzic for folkemord dersom aktoratet ikke kan påvise en direkte kobling mellom 64-åringen og de utallige grusomhetene som ble begått av serbiske styrker, deriblant drapene på 8000 menn og gutter i det FN-beskyttede Srebrenica.

Overlevende og pårørende skal vitne mot Karadzic under rettssaken som antakelig vil vare i nærmere tre år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.