RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi skjøt på kvinner med barnevogn

Foto: Wikimedia COmmons
Sist oppdatert:
- Det var en slags sport, ifølge tysk nazist.

En ny bok om nazistenes grusomheter kommer ut i Storbritannia denne uken.

Boken er basert på utskrifter fra samtaler mellom tyske nazister som satt i britisk og amerikansk fangenskap under andre verdenskrig.

Soldatene er alt fra menige til generaler, og utskriftene gir et dypt innblikk i den mørke mentaliteten til tyskerne som var fanget av Adolf Hitlers nazipropaganda.

Soldatene i fangenskap skrøt til hverandre av hvordan de drepte kvinner og barn for moroskyld, samt hvordan de begikk voldtekter og nedslakting av uskyldige sivile.

Soldatene ble avlyttet
Det de tyske soldatene ikke visste, var at både amerikansk og britisk etterretning avlyttet deres private samtaler.

Utskriftene ble hentet ut av Det nasjonale arkivet i Kew utenfor London av historiker Sönke Neitzel i 2001. Resultatet ble boken «Soldater: dagbøker om kriging, dreping og død». Den skapte sterke reaksjoner da den ble utgitt i Tyskland i fjor. Denne uken blir boken for første gang utgitt på engelsk.

- Jeg pleide å skyte på alt. Og ikke bare på militære mål. Vi likte å gå etter kvinner som trillet barnevogner, ofte med barn ved deres side. Det var en slags sport, sa en tysk soldat til sine medfanger en gang i 1945.

Mer fra Nettavisen:

En sambandsoffiser skrøt av hvordan de gikk til angrep på barn og kvinner.

- I Kaukasus, da en ble skutt og drept, så trengte vi ingen løytnanter til å gi oss ordre eller fortelle oss hva vi skulle gjøre. Pistolene ble tatt fram, kvinner og barn - alt du så - ble rensket.

MASSEHENRETTELSE: Krigsfanger blir kastet ned i massegraver av nazistene et sted i Polen under andre verdenskrig.
MASSEHENRETTELSE: Krigsfanger blir kastet ned i massegraver av nazistene et sted i Polen under andre verdenskrig.

- Vi dro dem inn i bilen
Soldatene avslørte også hvordan de regelmessig voldtok kvinner i de naziokkuperte landene.

- Vi kjørte opp til dem, dro dem inn i bilen, la dem ned og kastet dem ut da vi var ferdige, sa en soldat.

En annen ung soldat fortalte hvordan han og flere soldater mishandlet og voldtok en antatt russisk spion.

- Vi slo henne på brystet med en stokk, skamslo henne på baken med en pistol, og så hadde vi oss med henne, alle åtte, og kastet henne ut. Og da hun lå der, kastet vi granater på henne.

Jødeutryddelsen
Mange av samtalene avdekket også at selv soldater på lavt nivå hadde kjennskap til jødeutryddelsen som pågikk i og utenfor dødsleirene. En generalmajor ga en detaljert beskrivelse av hvordan han deltok i massedrap på jødene.

- Det var 24 meter lange graver som var omtrent én meter brede. De måtte ligge som sild i tønne med hodene mot midten. Over dem sto det seks menn med maskingevær som ga dem nakkeskudd. Da jeg kom til stedet, så var gravene allerede ganske fulle, så de levende måtte legges på toppen før de fikk nakkeskudd. De lå vakkert arrangert alle sammen, slik at det ikke ble brukt for mye plass, sa generalmajoren.

- Det var hovedsakelig kvinner og barn, ikke stort eldre enn to år.

HENRETTELSE: En tysk SS-offiser retter geværet mot en krigsfange i Polen under andre verdenskrig. Sekunder etter bildet blir tatt, faller krigsfangen om død.
HENRETTELSE: En tysk SS-offiser retter geværet mot en krigsfange i Polen under andre verdenskrig. Sekunder etter bildet blir tatt, faller krigsfangen om død.

Henrettelsesturisme
Utskriftene avdekket også at det ble arrangert såkalt henrettelsesturisme. Det viste seg at tyske soldater i Russland og Polen gjorde avtaler med venner og bekjente i SS for å være vitne til henrettelser.

En general fortalte at han gjorde en avtale med en SS-leder i Polen.

- Vi skyter dem om morgenen, men om det ikke passer så har vi alltids noen vi kan skyte på ettermiddagen, sa SS-lederen til generalen, ifølge utskriftene.

En annen løytnant fortalte medsoldater på julaften 1945 hvordan han ble invitert med på å henrette jøder.

- SS inviterte oss med på en jødeskyting. Hele troppen dro av sted med våpnene sine og ble med. Alle fikk lov til å velge ut hvem de ville skyte, sa løytnanten.

- Ville ikke ligge stille
Samtalene avdekket også at det var et «problem» med at SS’ drapsskvadroner i Russland skjøt barn. Etterretningsoffiserene som lyttet, lurte på om de tyske soldatene mente dette var et moralsk problem. Men en dag de lyttet innså etterretningsoffiserene hvorfor det ble oppfattet som et problem: Barna ville ikke ligge stille.

Kilder: Daily Mail, ANI

Les også:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere