RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi som startet krigen, må slutte freden

Sist oppdatert:
Statsminister Tony Blair holdt en flammende engasjert tale under Labour-partiets årlige konferanse tirsdag. – Jeg ville tatt samme beslutning om Irak om igjen, sa han til øredøvende applaus.

Tony Blair er og har vært i hardt vær, både på hjemmefronten og ute i verdenssamfunnet, på grunn av britenes engasjement i Irak. Kritikken har vært massiv. Det samme har fordømmelsene.

Kamplysten
Talen Tony Blair tirsdag holdt for et samlet Labour-parti, viste med all tydelighet at Blair ikke har tenkt til å gi opp. Snarere tvert imot.

Han ramset opp alt som har blitt bedre siden Labour kom til makten i landet, så som standarden i skolene og i helsevesenet, men det alle ventet at Blair skulle snakke om, var Irak-spørsmålet.

Det gjorde også statsministeren.

- Jeg ville tatt samme beslutning om Irak om igjen, sa han, og begrunnet det med historiske fakta, at Saddam Hussein i mange år har brukt masseødeleggelsesvåpen mot sitt eget folk, og at de fortsatt levde i frykt.

Tryggere nå
- Irak er et bedre land uten Saddam, sa Blair.

Han sa også at kampen mot terrorisme, der britene støtter USA i tykt og tynt på flere arenaer, har ført til at Storbritannia er blitt tryggere. Han forsto at spørsmålet om Irak og terrorisme har splittet landet, partiet, familier og venner, men han er overbevist om at de har valgt riktig vei å gå.

Problemene som Irak-krigen har ført med seg på det politiske plan i Europa, adresserte han på følgende vis:

- Jeg vet at mange er skuffet, såret og sinte. Jeg vet mange er overbevist om at vi handlet feil, men vi som startet krigen, må nå slutte freden.

Kan ikke utelukke euro
Statsministeren gikk omtrent igjennom hele det partipolitiske programmet i sin 51 minutter lange tale. Han sa blant annet at det vil være galskap av Storbritannia å utelukke å bli med i EUs valutaunion, et spørsmål som har vært gjenstand for mye debatt de siste månedene, og som garantert vil være det i tiden som kommer.

Den britiske regjeringen har ennå ikke satt noen dato for når en folkeavstemning skal bli holdt.

Blair understreket også hvor sunn den britiske økonomien er i øyeblikket. Arbeidsledigheten og inflasjonsnivået har ikke vært lavere på lenge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere